Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Родоските пеперуди (статия) - Биология, Гърция, Наука
Родоските пеперуди

Автор: Жеко Найчов, сряда, 10 септември 2003.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: Биология [63]; Гърция [10]; Наука [34]

Остров Родос се намира в най-южната част на Гърция и е трети по големина след Крит и Евбея. Подобно на всички останали острови в тази част на света, погледнат откъм кораба Родос изглежда като чукаресто, прашно и изпочено от слънцето парче суша. С приближаването към пристанището се виждат плажове (основно чакълести), модерни хотели и, накрая, относително голям град. При самото пристанище има крепостни стени, замък, отбранителни кули, изобилие от черкви и дори една джамия. Изобщо, от пръв поглед става ясно, че има какво да се види.

Когато слисаният турист започне да прелиства пътеводителите и картите на туристически маршрути на Родос, на лично място във всички присъства и името Petaloudes.

Това се оказва тясна, прохладна и учудващо влажна долина, намираща се доста встрани от цивилизацията, на около двадесетина-тридесет километра южно от град Родос. Входът към това странно място се заплаща по пет евро на човек, но гледката определено си заслужава парите. Там няма останки от храмове и амфитеатри, нито крепости и замъци, нито дори черкви с чудотворни икони (което е доста учудващо) или скалисти плажове - все неща, които иначе се намират в изобилие из острова. Всеки би се запитал какво тогава има, та билетът да си заслужава парите. Отговорът е точно толкова прост и откровен, колкото и името на долината - пеперуди. И то не просто пеперуди, а пълчища от пеперуди - милиони, милиарди пеперуди, заемащи всяка свободна повърхност с такава гъстота, че в първия миг дори не се забелязват. Защото са навсякъде. Там, където свършва една пеперуда, веднага започва друга. А когато по някаква причина се разхвърчат, получава се гъст шарен облак.

Всички те принадлежат към един и същи вид, наречен от учените Panaxia quadripunctatа, явно в прилив на особено научно вдъхновение, характерно за хора, отдали своя живот на класифициране, категоризиране и наименоване, вместо да посъзерцават безмълвно красотите на света. За жалост, без название не може, но ще се постарая по-надолу да спестя по-високопарните: във всеки случай, около пеперудите расте цяла гора от подобни засукани наименования, с които човек си живее много по-добре ако не ги знае..

По дъното на долинката тече бистър и студен поток, нещо само по себе си доста забележително, като се има в предвид, че някои от околните острови въобще нямат вода. Подхранвана от влагата на потока, в земята на пеперудите расте приказна гора от стираксово дърво, средиземноморски борове и дъбове, кипариси, терпентинови дървета и чинари, с подлог от мирта, лавър (дафиново дърво), зокум, мастиков храсталак и лавровишня. По тази причина долината не прилича на нито едно друго място на острова, а и на околните островчета, където основният пейзаж се допълва от ниски, прашни, бодливи храсталаци, разкривени дървета и изкорубени маслини. Тук-там се вижда и по някоя посадена от хората палма.

Поради уникалния видов състав на долината и най-вече заради пеперудите, местността е обявена за резерват и се намира под строга охрана и режим на посещение. Пушенето, разходките извън определените алеи и дори разговорите на висок глас са забранени, както и всичко, което би смутило спокойствието на пеперудите. Изобщо, за тяс се полагат такива грижи, каквито не съм виждал някъде другаде да се полагат за диви насекоми. У всеки човек, имал възможност да опознае по-отблизо нрава на родосчани, остава подозрението че те го правят не толкова от грижа за природата, колкото заради петте евро вход, което сигурно не е далеч от истината. Но дори и така да е, резултатът от тези грижи наистина заслужава уважение.

--
За коментари и въпроси: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=829


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5338 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.