Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: "Ни вест от Гурб" (статия) - Едуардо Мендоса, Научна фантастика, Хумор
"Ни вест от Гурб"

Автор: Т. Христов, събота, 29 октомври 2005.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

от Едуардо Мендоса

(или как да си изкашляме дробовете от смях)Най-лесно би било да обявя тази книга за испанския вариант на "Пътеводител на галактическия стопаджия". От друга страна ако беше издадена години по-рано, то произведението на Дъглас Адамс може би щеше да бъде нарично английския "Гурб". Обаче и двете определения са еднакво неправилни, защото двете книги са твърде различни, макар и със сходна съдба. А настоящата книга се появява на бял свят като серия от кратки истории в подлистника на неделен вестник. За какво става дума все пак - двама извънземни попадат на Земята със задачата да се инфилтрират в местната среда и да проучат флората и фауната. Обаче единият безследно изчезва, а другият решава да го потърси...

08,00 ... сгазва ме автобус N17... Трябва да си намеря главата, търкаляща се в резултат на сблъсъка. Трудна задача предвид изобилието от превозни средства.


08,01 Сгазва ме "Опел Корса".


08,02 Сгазва ме камионче за доставки.

08,03 Сгазва ме такси.

08,04 Намирам си главата и я измивам на чешма... Използвам случая за да анализирам състава на водата: вододор, кислород и аки.


Някъде към 50-тата страница, докато си поемах дъх от смях, малкото злобно човече в мен се обади "значи и испанците са същите мърди като нас, нищо че са на другия край на Европейския съюз". Сигурно някой може да открие (ако много се постарае) и открито осмиване на съвременното буржоазно общество, сатирично бичуване на прогнилия капиталистически строй и т.н., обаче книгата е просто смешна. И най-ценното: успява да предаде един съвсем чуждоземен поглед на обичайните ни ежедневни дела (нещо, което трудно се удава на повечето фантасти - да избягат от чисто човешкия си хоризонт, който често се свива до определена гледна точка). А да откриеш колко абсурдни са понякога най-тривиалните ни привички или порядки, да осъзнаеш колко смешни са всички онези дреболии, които са се заели да ни тровят успешно живота - какво ти остава освен да се засмееш от сърце. Няма повече да се опитвам да доказвам защо намирам книгата за забавна и смешна, все едно да обяснявам виц, просто се наслаждавайте на няколкото подбрани цитата.

01,30 Събуждам се от ужасен трясък. Преди милиони (или повече) години Земята е възникнала сред ужасни катаклизми... За да напомня това събитие общината разпраща всяка нощ едни машини, наречени "камиони за боклук", които пресъздават под прозорците на гражданите онзи земен грохот.16,00 ... мисля за съседката ми... Много е вероятно да й харесват цветята и домашните любимци. Бих могъл да й пратя една роза и две дузини добермани.

08,05 Пробвам да се прибера, като влача крака. Или изразът (разговорен) не отговаря на истината, или съществува непознат за мен начин да си влачиш двата крака едновременно. Пробвам да влача единия крак и да подскачам с другия (крак) напред. Падам ничком.
Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4995 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.