Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Майкъл Маршал Смит (статия) - Биография, Майкъл Маршал Смит, Научна фантастика
Майкъл Маршал Смит

Автор: de3tuss, събота, 29 октомври 2005.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта


Майкъл Маршъл Смит е един от авторите, които ми носят особено удовлетворение, когато ги чета. Жизнен, динамичен, идеен, блестящ стил и пиперлив хумор... Когато го "срещнах" за първи път си казах "Я, тоя пич може да стане втори Тери Пратчет!"

За съжаление се оказа, че авторът не е толкова продуктивен, колкото Мастър Тери, пък и има и... "странични интереси". За разлика от пратчетовия ведър, цинично-ироничен стил, с който Маестро Тери осмива абсурдността на света, в който живеем, Майкъл Маршъл Смит пише по-мрачно и изследва тъмните кътчета в душите на героите си - и чудовищата, които се спотайват там.Първият му роман "Само напред" излезе на български в ИК Пан, когато екипът им се опитваше да разработи собствена поредица за фантастика. Това бе и първата ми среща с автора. Книгата се оказа великолепна. Може да се определи като "мека" фантастика или сайънс-фентъзи. Футуристичната атмосфера на мегаполиса се преплита със Света на сънищата. Един наглед елементарен случай запраща частен детектив в приключение, отвеждащо го в един мрачен еквивалент на Алисината Страна на чудесата. С невероятния си английски хумор авторът описва един мегаполис, разделен на квартали, които са обособени според интересите на обитателите си - в Цветния хората са пощурели на тема цвят, в Звук обитателите не понасят дори и най-малкия шум, в Действения всички са вманиачени на тема работа, а в Червения, гангстерския квартал - на тема секс, наркотици и насилие. Романът е носител на наградата "Филип Дик".

Вторият му роман - "За подмяна" - е по-мрачен и изследва тъмните кътчета в душата на човешките същества. Бивш корумпиран полицай, пристрастен към дрогата, се озовава във ферма за "резервни части за хора", след като семейството му е убито по особено жесток начин. "Резервните части за хора" - тъй наречените "резерви" - са клонинги на знаменитости, за които се полагат минимални грижи. Клонингите не могат да говорят, да мислят, оскотели и безсъзнателни, живеят в свят на топъл мрак, в който единственият им досег с мислещо същество е когато санитарите идват, за да отрежат част от тялото им, която да трансплантират на полудувалия им двойник. Тази гледка почти побърква бившия детектив, но го тласка да се откаже от дрогата и да направи нещо, за да изведе клонингите от мрака, в който ги развъждат. Всичко се обърква, когато един от клонингите проговаря на операционната маса. Тогава детектив Джак Рендъл бяга от фермата с шепата клонинги, които е успял да очовечи, и търси убежище в града, от който е избягал преди години. Със завръщането му там започват да го преследват спомени от миналото. От едно много по-далечно и по-мрачно минало, спомени за една безразсъдна война в един безумен паралелен свят, наречен Междината, в който хората са воювали с туземните обитатели, с ходещи дървета и движещи се храсти... но най-вече със собствения си ужас и наркотично опиянение. Романът е наистина блестяща комбинация от цинично чувство за хумор, самоирония, екшън и великолепна атмосфера.

Третият роман на Майк Маршъл Смит, "Един от нас", излезе в ИК Квазар преди няколко години. Книгата разказва историята на един "сънувач" на свободна практика - човек, нает да сънува сънищата на друг - който по-късно е изнудван от работодателя си да съхранява временно чужди спомени. Един от тези спомени се оказва спомен за убийство, от който героя трябва да се освободи колкото се може по-бързо, защото ако го хванат с този спомен, за убийството ще осъдят него, а не оригиналния притежател на спомена. И в опитите му да се освободи от спомена, той се натъква на бившето си гадже - професионална убийца, приела договор да го шкартира; на някакви странни очилати костюмирани мъже, които незнайно защо също искат да го спипат; на бившите си работодатели, които всячески се опитват да се освободят от него и спомена в главата му... А също и на някакъв шантав откачалник, който твърди, че е Господ.

За съжаление, след тези три романа авторът се насочва към политическия трилър и криминалния хорър.

В книгите на Смит присъстват три неизменни елемента:

1. Говорящите мебели и електроуреди. Например хладилник, който съветва купувачите да не купуват продуктите в него, защото са развалени; говорящ търсач на шпионска апаратура; истеричен будилник, от когото героят на "Един от нас" не може да се отърве (нещо като дезорганизатора на Маестро Пратчет); тостер, който върти любов с нощната лампа, и прочее.

2. Котките, които са представени като високо интелигентни, свободолюбиви и загадъчни, почти окултни създания.

3. Някаква форма на паралелни, почти магични, светове.

Ако до сега не сте го пробвали, искрено ви го препоръчвам - адски готин автор.

Малко биографични данни:

Майк Маршъл Смит е роден в Англия през 1965 г. Прекарва детството си в Щатите, Южна Африка и Австралия. Завръща се в Англия със семейството си през 1973, където завършва Кралския колеж в Кембридж - там изучава философия, социални и политически науки.

Участва активно в Cambridge Footlights като член на трупата, съавтор на сценариите и изпълнител в много представления, включително и в Британското турне през 1987 г. и турнето в Съединените Щати през 1988 г. В последствие написва и изпълнява две наградени радио-поредици за ББС "AND NOW, IN COLOUR". Денем работи като комик, а вечер като хоноруван автор и изпълнител в продукцията на ITV "DARE TO BELIEVE". Понастоящем Майк Маршъл Смит живее в северен Лондон със съпругата си Паула и двете си котки.

Едновременно с работата си като актьор, сценарист и писател, Смит работи няколко години като графичен дизайнер и автор на корпоративни видео-материали. Написаните от него разкази са публикувани в сборници и антологии в Европа, Англия и Щатите. Майк Маршъл Смит е петкратен носител на Британската награда за фентъзи и три пъти е номиниран за Световните фентъзи-награди.

Първият му роман "Само напред" /ONLY FORWARD - ИК ПАН, 1999/ печели наградите "August Derleth" и "Philip K. Dick". Правата за филмирането на втория му роман "За подмяна" /SPARES - Бард, No. 53, 1998/ са закупени от Дриймуъркс, а за третия му роман "Един от нас" /ONE OF US - ИК Квазар, 2001/, се държат на опция (означава запазени, но не непременно купени) от Уорнър Брадърс. По-късните му криминални романи се радват на много сериозен успех сред почитателите на жанра и присъстват в бест-селър листите във Великобритания и Европа.


Официалният му сайт е http://www.michaelmarshallsmith.com/

Някои от неговите награди и номинации:

1995 - Световни фентъзи награди - номиниран в категорията "Най-добър къс разказ" с "To Receive Is Better";
Британско фентъзи общество - награда "Най-добър роман" - "Само напред" ("Only Forward").

1996 - Световни фентъзи награди - номиниран в категорията "Най-добър роман" с "More Tomorrow";
Британско фентъзи общество - номиниран в категорията "Най-добър роман" с "За подмяна" ("Spares").

1997 - Световни фентъзи награди - номиниран в категорията "Най-добър къс разказ" с "Hell Hath Enlarged Herself".

1998 - Британско фентъзи общество - номиниран в категорията "Най-добър роман" с "Един от нас" ("One of Us");
Британско фентъзи общество - номиниран в категорията "Най-добър къс разказ" с "Welcome".

1999 - Британско фентъзи общество - номиниран в категорията "Най-добър сборник" с "What You Make It ".

2004 - Световни фентъзи награди - номиниран в категорията "Най-добър сборник" с "More Tomorrow: And Other Stories".И една бърза библиоглафия:

_________________

Only Forward - 1994 ("Само напред")


ImageImageImage

Българска корица | Корица за Великобритания | Корица за САЩ

_________________

Spares - 1996 ("За подмяна")Image Image Image

Българска корица | Корица за Великобритания | Корица за САЩ

_________________

One of Us - 1998 ("Един от нас")


ImageImageImage

Българска корица | Корица за Великобритания | Корица за САЩ

_________________

The Vaccinator - 1999


Image

Корица за Великобритания

_________________

What You Make It - 1999


Image

Корица за Великобритания

_________________

Cat Stories - 2001


Image

Корица за САЩ

_________________

The Straw Men - 2002 ("Избраниците")


ImageImageImage

Българска корица | Корица за Великобритания | Корица за САЩ

_________________

More Tomorrow and Other Stories - 2003


Image

Корица за САЩ

_________________

The Lonely Dead - 2004


Image

Корица за Великобритания

_________________

(В САЩ - The Upright Man)


Image

Корица за САЩ

_________________

Blood of Angels - 2005


Image

Корица за Великобритания


За коментари: http://sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=3991Допадна ли ви този материал? (1) (0) 6448 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.