Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Аз, Свободата (статия) - Конкурс за есе, Конкурси на Сивостен
Аз, Свободата

Автор: Killua, вторник, 09 август 2005.

Публикувано в Статии :: Творчество; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Позволих си да разбъркам малко словореда на думите на темата, за да дам възможност на самата Свобода да говори. Когато тя разбра, бе изключително поласкана от голямата чест, която й оказвам. Постоянно ми се оплаква как вечно спекулират с името й, а тя самата няма право на глас. Разбира се, на този свят няма нищо безплатно, ще поискам възнаграждение за услугата. Тя е щедра, каквото и да ми даде, все ще ми хареса.

“Родена съм много отдавна. Сама не помня кога и къде. И родителите си не помня. Не знам и дали думата “свобода” идва от моето име, или аз съм кръстена на нея. Забравила съм. Когато за пръв път срещнах Човека, бях уморена. Уморена от бездействие. Уморена от скитания и търсене на дом. Човека ме приюти. Той се грижеше за мен. Ласкаеше ме, а аз съм суетна и лесно се възгордявам. Навсякъде скандираха името ми, аз го позволявах. Най-накрая бях полезна, бях нечия, нека ме използват както намерят за добре.”

Тук трябва да поясня, че Свободата не умее да лъже. Но за съжаление често сама убеждава себе си и говори неистини. Не тя срещна Човека, Човека срещна нея. Той я създаде, но тя не иска да го повярва и разказва приказките за своето рождение, които е съчинила през дългите векове служба.

“Опитвах се да бъда справедлива. Но как да стане това? Свободата за едни е вериги за други. Как да угодя на всички? Разболях се, а това повлия на света. Толкова много войни. Толкова много кръв. Още съм болна. Когато оздравея, светът ще се оправи, сигурна съм.”

Свободата винаги гледа доста простичко на нещата. Свързва своята болест със състоянието на света. Не знам, не разбирам аз от тези неща. Но си мисля, че тя самата не знае коя е и това я измъчва. Има нужда от психиатър, затова аз съм тук. Предлагам й рамото си, оставям я да говори. А тя има още много да каже.

“...И тези войни, все аз съм виновна, в мое име се борят...Та аз нямам нищо общо, аз си седя кротко в някой ъгъл и гледам какви жалки извинения измислят хората, за да не поемат отговорност. Как може “Пътят към свободата” да е осеян с трупове, по които победителите гордо поемат, за да потънат по средата и да изплуват други на тяхно място, които да се опитат да се изкачат до върха? Аз не обичам насилието, защо трябва да причинявам толкова много смърт?

Свободата е толкова миролюбива, но в същото време се опиянява, когато чува аплодислентите на тълпата. Кръвта й пречи само на думи. Тя е суетна и...

- Излъга ме! А аз ти вярвах. Обеща да предадеш историята ми, без да променяш...

- Грубо е да прекъсваш хората, не са те възпитали добре! Пък аз нищо не съм променял. Само се опитах да разясня някои неща...

- Благодарение на твоите “разяснения” сега изглеждам като пълна глупачка, няма да ти го простя...И няма да доразкажа историята на своя живот, нека на тебе се сърдят за това!

Свободата се обърна и намусено се загледа от своето ъчълче. На мен не ми даде сърце да си поискам хонорара. Дори в гърдите ми да биеше лед, той щеше да се разтопи при вида на тъжната Свобода, която никога няма да напусне своето малко и прашно кътче.

За вот и коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=3489


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3763 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (22) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.