Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Бягство от безкрайния затвор (статия) - Конкурс за есе, Конкурси на Сивостен
Бягство от безкрайния затвор

Автор: MaTpuM_KayToH, неделя, 26 декември 2004.

Публикувано в Статии :: Творчество; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Гатанките. Те са добър начин да избягаш от скуката, която те наляга в затвора. Ето ви една: Как ще избягаш от затвор без стени или пазачи? Ще кажеш “лесно”, щом няма нищо, което да те задържа в там, просто ще си излезеш с парадна стъпка. Не можеш да си представиш колко бих се зарадвал, ако това беше отговора. Но не е. Защото как би разбрал къде свършва затвора, ако нищо не го разделя от всичко останало? А ако няма нищо извън този затвор, ако той е всичко? Ти може би вече разбираш за какво говоря и съжаляваш за това. Но гатанката не би била интересна, ако не предложа на неразбиращия насока за размисъл. Е, как ще избягаш от затвор, който няма край? Е, тук вече го дадох прекалено очевидно... Да, бяга се навътре, навътре в собственото ти съзнание. И колкото по-надълбоко в морето от мисли и мечти потънещ толкова по-надалече от несъществуващите физически решетки, които те ограничават, се озоваваш. И пречупени през потока на размислите ти всички ограничения на този затвор за ума губят значението си и ти виждаш нещата не такива каквито са, а такива каквито биха могли да бъдат за теб. Виждаш свободата, докосваш я и усещането е велико. Там обаче е и уловката, защото пазач в затвора има... и това сте вие, защото рано или късно всеки изплува. Бягството е измама, защото когато отворите очи отново сте там, не заключен, но все пак затворник.

Та явно става дума за някъв доста гадничък затвор, а? Нека се концентрираме на бягството тогава и дано заедно да достигнем до проклетото решение на гатанката. Общо взето за мен решенията са две. Първото е очевадно – никога да не отваряме очи. Ще се съгласиш, че макар в определени случаи смъртта да е привлекателна възможност, е добре да разгледаме по-обстойно другия вариант – не да се противопоставим на затвора, а да го променим. А за да стане това е добре да го разберем. Какво е престъплението на затворените вътре? Осъзнаването, че това е затвор. Какви са правилата? Такива каквито наложи мнозинството... Опа, какво е тва? Викат му вратичка в закона. С други думи – стягай си багажа и ме следвай към изхода. В този затвор попадат хора, чиито собствени правила се различават от тези на останалите. И за да излезеш е достатъчно да потърсиш n на брой други затворници, които да споделят собствените ти виждания. На теория изглежда просто. А на практика? Практически... работата не е тъй проста, май. Намираш съответната група хора и получаваш свободата...Да, ама не. Щото имаш свобода само вътре в таз група, където правила пак съществуват, но се препокриват с твоите. По края пак се появяват решетки и ти получаваш един нов затвор.

Гадна гатанка. Започват да ми липсват гатанките с определен отговор. Но пък техният процент е много по-малък и ще се наложи да свикнем с липсата му. Не мога да разбера какво намирах в гатанките като дете, гадна работа, не искам нито въпроси, нито отговори, искам само веднъж завинаги да напусна този затвор наречен “реалност”.

За вот и коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2240


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3755 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (94) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.