Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Малкият човек (статия) - Конкурс за есе, Конкурси на Сивостен
Малкият човек

Автор: Хейз, четвъртък, 15 юли 2004.

Публикувано в Статии :: Творчество; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ей, ти, Човеко, не виждаш ли тези красиви облаци с прах от червени рози?Не виждаш ли поляните покрити със зеленина и безбройно много цветя? Не виждаш ли горите потънали в цветовете на лятото? Не виждаш ли дърветата с листа от зелено-синкави звезди? Не виждаш ли птиците в небето разкриващи нежността и красотата на природата? Не виждаш ли онази висока, величествена скала, разказваща за древната си история? Нима не виждаш всичко това? Нима наистина не си го забелязал? Какъв тогава си ти? Как смееш да се наричаш Човек? Как смееш да се наричаш човек, а дори да не знаеш какво е човешка душа? Не беше ли Тя единственото нещо в Теб, което те кара да изпиташ радост, красота, любов? Или вече те кара да изпитваш само величие пред другите животни? А не си ли ти животно? Не си ли Ти този който мисли само за прехраната и парите си? Не си ли Ти този, който вечно се крие в хралупата си, за да се спаси от по-силния?

СПРИ!

Защо Ти не спреш, за да видищ всичко това? Защо не искаш да видиш грешките си и да заживееш спокойно? Защо винаги бързаш за някъде? Защо не спреш и не видиш красотата на природата? Защо отказваш да видиш Това, което е сътворил Човека? Защо? Защото ще се изплашиш ли? Или защото просто не искаш да проумееш всичко това? Така ли е? Отговори ми Човеко-така ли е? Вярно ли е че Ти погуби света? Вярно ли е че искаш да го унищожиш? Вярно ли е, че дори би умрял само и само, за да го направиш един черен и безплътен Свят - без Човешки души, без красотата, без младостта? Не превърна ли ти всичко и всички в едни старци, опряли не на бастуните си- псувайки всеки срещнат за всичко? Кажи че не е така, кажи го, но нима ще излъжеш някой? Нима ще успееш за пореден път да измамиш и себе си и целия Свят? Ще успееш ли? или само ще заблудиш себе си? Кажи ми Човеко? Кажи ми не е ли така?

Така е!

Но не го вярваш нали? Нали Ти беше този, който сътвори Войната? Нали ти не успя да се справиш сам и направи първото оръжие? Нали? Или и това ще отречеш? И сега имаш ли смелостта да се наричаш Човек, като човешко в теб няма? Би ли се нарекъл Човек, като дори животните са по-благородни от Теб? Имаш ли смелостта? Или отново ще се затвориш в стаята си изтъкана от мрак и смърт и ще живееш там до края, докато самият ти не се самоунищожиш и не вземеш в Ада, сътворението от теб, цялата Земя?

За вот и коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1712


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3388 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (129) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.