Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Road (2009) (ревю) - Джон Хилкоут, Джо Пенхол, Драма, Постапокалипсис, Приключенски, Трилър, Боб Дженингс, Виго Мортенсен
The Road (2009)

Автор: Ангел Марчевски, сряда, 17 март 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Силна продукция от почти безизвестни режисьор и сценарист – едно сравнително рядко, но изпълващо душата явление. Особено ако се сетим за някои спорни или направо неуспешни ленти от иначе прочути имена. Пък и жанровата комбинация приключенски трилър, клонящ към драма, сама по себе си събужда силно любопитство.

„Пътят” е доста нестандартен филм на постапокалиптична тематика. Историята разказва за баща и син, борещи се за оцеляване в един жесток и опасен свят. Това, което прави изключително добро впечатление, бе пълната липса на клишета, наследени от екзотичната и нашумяла таматика на лентата. Интродукцията не се занимава да ви запознава с историята на трагичните събития, довели света до разруха, вместо което с няколко думи се споменава основното, без да му се предава какъвто и да е политически или национален привкус. Цялата лента е наситена с чист, груб реализъм. Може да се каже, че събитята протичат доста монотонно, но затова пък автентичната и много силна атмосфера ще ви забавлява по своему в течение на цялото приключение. За самия сюжет няма много какво да се каже, без да започна да преразказвам сценария, пък и самите повратни моменти не са толкова много на брой. След всяка сцена обаче, режисьорът е добавил по ретроспекция, запознавайки ви с миналото на главните герои.

„Пътят” засяга някой безсмъртни екзистенциални дилеми и социални спорове. В жестокия постапокалиптичен свят всеки се бори за оцеляване без оглед цената. Индивидът не може да се довери на никого, защото в повечето случаи това би означавало да бъде просто заклан, дали заради обувките или дрехите си. Колкото по-предпазлив в това отношение става човек, толкова по животинско и жестоко става отношението му към заобикалящия го свят. В същото време, моралните ценности и закони напълно губят тежестта си. Човечеството е загубило човешкото у себе си в борбата за оцеляване, а гладът кара хората да вършат нечовешки постъпки. Главните герои, баща и син, представляват една от последните искрици човечност в този свят на убийци, мародери и канибали. Именно те трябва да намерят баланса между двете крайности. Малкото момче олицетворява хуманизма с желанието си да помага и да се доверява на другите, а бащата представлява здравия разум. Силно засегната е също и проблематиката на самоубийството, като избавление при пълна липса на надежда.

За сметка на недотам известните създатели - с малко изключение за автора на оригиналната новела, Кормак Маккарти, върху чието произведение се базира и "Няма място за старите кучета" от 2007 г. - в актьорския състав има няколко ярки лъча светлина. Ролята на „бащата” е поверена на Виго Мортенсен, а в ролята на починалата майка можем да видим Чарлийз Терон. Дори Робърт Дювал намира своето място на екрана. „Пътят” е един от филмите със сравнително малко всъщност роли, пък и второстепените такива имат доста кратко участие, но това няма негативен ефект върху лентата. Дори обратното – подчертава настроението на отчуждение между персонажите и ни прави по-съпричастни към главните действащи лица.

Както вече споменах, сцените в „Пътят” са доста автентични докато разкриват жестокостите на постапокалиптична Америка, затова ограничението за лица под осемнадесет години е сложено неслучайно. Като цяло, въпреки донякъде дразнещите ретроспекции, това остава един много качествен филм, който горещо ви препоръчвам да гледате, особено ако сте почитател на суровия реализъм.


Допадна ли ви този материал? (7) (0) 5941 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.