Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Alice in Wonderland (2010) (ревю) - Тим Бъртън, Линда Улвъртън, Детско-юношески, Приключенски, Фентъзи, Алън Рикман, Ан Хатауей, Барбара
Alice in Wonderland (2010)

Автор: Ангел Генчев, неделя, 14 март 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Алиса в Страната на чудесата (2010)

На всички ни е ясно, че жичките на мисловния механизъм на Тим Бъртън са свързани по доста необичаен начин. Така че още в момента, в който се зае с Алиса, спокойно можеше да зачеркнем досегашните опити приключенията и да бъдат пренесени на екран - хем че те никак не са малко през последното повече от столетие. Просто гаранцията за нещо неортодоксално е налице.

Още тук ще си позволя леко лирично отклонение. Двете творби на Луис Карол от края на по-миналия вече век се славят с какво ли не, но разбираемостта, поради една или друга причина, определено не е едно от пространно диспутираните им качества. Споменавам го обаче не с цел някаква дискусия, а с оглед това, че от излизането на лентата насам Бъртън отнася най-сериозна критика именно по отношение факта, че неговата Алиса всъщност не е точно Алиса, и до голяма степен не носи духа на оригинала. Което, наистина, е вярно. Дали обаче е повод точно за негодувание е малко по-различен въпрос.

Това, което американецът е направил, е да изреже до кокал най-чудатите и несмилаеми епизоди, заедно с отделни герои дори, след което е инжектирал остатъка със солидна доза последователност, получавайки, в крайна сметка, една горе-долу нормална, и - най-вече - напълно проследяема приказка. Което, трябва да призная, аз самият заменям без да се замисля дори за миг и за най-брилянтната сцена на танцуващи стриди.

Всъщност, самото действие се развива цели тринадесет години след оригиналната история. Вече израсналата Алиса, млада саможива дама, изведнъж се оказва отново в приказния свят, който в този момент изглежда вече само като отдалечен шарен сън от детството. Нещата там обаче също вече не са толкова по детски очарователни - Страната на чудесата е под ботуша на окончателно психясалата Червена кралица, а оставащите герои са не само уморени, но и обезверени.

И ето как, освен да израсне, на вече не толкова малката ни малка героиня ще се наложи и да порасне - под ръка, неизбежно, с не толкова лудия Луд Шапкар, не толкова белия Бял Заек и в схватка с все толкова чудовищното Джаберуоки. Просто защото нещата никога не са украсени единствено в черно и бяло.

Е, наистина, Алиса в бъртъновски трактат е и мъничко "Нарния", малко повечко дори "Магьосникът от Оз", но пък умението да заемеш точно това, което ти е нужно, без да прекалиш, от мястото, където е написано най-добре, сякаш заслужава повече уважение отколкото остра реакция. Да не говорим, че лентата - за разлика от множеството сродни, вземащи на абордаж екрана през последните години - не оправдава съществуването си само визуално. Има го смисъла, има я възприемчивостта, има я онази топлина, която в крайна сметка би трябвало да се излъчва (не само) от малко по-детските филми. Дори привидно дребните и на пръв поглед по-големи поуки, макар и не поднесени толкова директно - все пак говорим за Алиса.

На фона на казаното досега, не мисля, че има смисъл да ви отегчавам с технически детайли - филмът е изпълнен великолепно, актьорската игра е на повече от високо ниво, саундтракът пък е на Даниел Елфман - така че просто ще обобщя, че забележки не може да има. Така че ако още не сте видели новата Алиса - в двата смисъла на думата нова - не пропускайте възможността с лека ръка. Шансът да останете очаровани съвсем не е малък.


Допадна ли ви този материал? (9) (2) 5497 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (193) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.