Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: "Дивна" - изгубеното детство на изгубената планета (ревю) - Детско-юношески, Научна фантастика, Българска литература, Българска фантастика
"Дивна" - изгубеното детство на изгубената планета

Автор: Ал, четвъртък, 11 март 2010.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Последният колективен роман на „Светлини сред Сенките” за мое най-голямо учудване се оказа чиста доза постапокалиптична фантастика. Тийнейджърите от Казанлъшкия фентъзи клуб този път са оставили всички митологични създания, населяващи различни измислени планети, и насочват писалките си към нашата собствена Земя... или по-точно към ерата след нейния екологичен крах. Планетата ни вече не съществува, а Луната се е разцепила на два огромни къса, наименувани на Шекспировите Ромео и Жулиета.

Спасилото се човечество се е консервирало в десетки космически станции, разпилени из пределите на бившата орбита на Земята, и също като двата астеороидни отломъка на Луната се е разделило на Северна и Южна станция. Имена, откраднати от стария свят, без смислова употреба в космическото им битие, но предзнаменуващи назряващ сблъсък. И някъде там по средата на безличния мрак се рее най-елитната космическа академия на човечеството. В тази академия плахо пристъпват близнаците Стас и Дивна. Той – устремен към върховете на военния пилотаж, тя – погълната от романтични мечти.

Дивна е именно аутсайдерът, който не може да намери своето място между сивите стени на академията и апатичните си колеги. Всекидневното и битие се изписва със сухи лекции за миналото на цивилизацията им, скучна теория и постоянни опити за унищожаване на различното у нея. Именно образователната система се оказва месомелачката за мечти и Дивна е момичето, което неминуемо е заплашено или да попадне в нея, или да бъде изхвърлено от академията.

Най-неочаквано, в сивия свят на Дивна и брат и се появят Питър Верелински и Мартин. Два допълващи се образа, които нося цветове и оптимизъм. Първият – предводител на тайна организация, бореща се срещу опитите за пълен контрол на Северния Координатор, и обаятелен младеж, който открадва сърцето на мечтателката. Вторият – свежар, за когото няма ситуация без изход, носител на усмивките. Зад тях двамата се спотайва един различен свят – клуба на „трошачите”. А той се намира в изолиран сектор от Академията, където се помещават спасените от космическа катастрофа деца на една трансстанционарна совалка. В него цветовете са още по-ярки, музиката по-луда и по-странна, а емоциите по-разнобагрени. В новооткрития свят Дивна намира утеха и нов дом. Но проблемите никога не спират. Координаторът на Северните станции крои планове да завладее умовете на новото поколение с нов вид наркотици, но планът му бива светкавично осуетен. Разбрал вече кои са опонентите му, координаторът насочва всички усилия към тяхното унищожение.

В романа се прокрадва и мистична нишка около неизвестен герой оцелял от апокалипсиса на Земята и сега покровителстващ Академията, предпазващ всички нейни обитатели от неслучайните случайности, които са на път да връхлетят всички.

Книгата е удивителна с постоянните си междуличностни и вътрешни сблъсъци на децата от космическото поколение. Когато се замислим върху тяхното битие, неволно се прехвърляме и към това на нашето ново поколение. Целият роман звучи като загатнато предупреждение към нас и пътя, по който сме поели.


Допадна ли ви този материал? (78) (2) 5178 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (34) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.