Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Beyond Sherwood Forest (2009) (ревю) - Питър ДеЛуис, Чейс Паркър, Приключенски, Фентъзи, Ана Луис Сарджънт, Брент Стейт, Дейвид Палфи, Дейв
Beyond Sherwood Forest (2009)

Автор: Ангел Марчевски, вторник, 09 март 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Отвъд Шеруудската гора (2009)

Лъкове, качулки и зелени чорапи - затова се сещам, когато някой заговори за легендарния Робин Худ. Всъщност, историите за всеизвестния благороден крадец са се предавали от човек на човек, като едра шарка, още в средновековна Англия. Надали обаче някой е подозирал, че през двадесет и първи век, същите тези легенди ще се комерсиализират и продават, отново и отново, докато не бъде изцеден и последният цент от горкия Робин. И това ако не е ирония.

На мен самия отдавна ми е втръснало от филми по темата. А и като изключим класическите ленти и „Мъже в чорапогащи”, екранът прелива от нискокачествени, нискобюджетни и/или зле режисирани филмови адаптации. Да не говорим за няколкото силно безмозъчни сериала, поне един от които дори анимационен. Съществуват и няколко тъпоумни компютърни игри със същото заглавие, където можете да се превъплътите в ролята на добронамерения обирджия. Че и някои дори още по-крайни "фантазии", които по-добре да не споменаваме.

Та, ето ни отново пред екрана, слушайки старата песен на нов глас и надявайки се да видим древния символ на благородството в нова светлина. Това, което ме шокира най-силно, бе присъствието на дракони още в първата сцена. Режисьорът Питър ДеЛуис, който иначе има доста добър опит в телевизионната фантастика, с малко или повече участие в трите заглавия "Старгейт", "Светилището", "Андромеда" и пр., изглежда е преценил по някаква напълно неизвестна причина, че филмите за гигантските гущери не достигат, та е решил да раздвижи малко обстановката, прибавяйки и огнедишащи змейове към класическата атмосфера. Което обаче по-скоро намирисва на отчаян опит да се набере повечко зрителска аудитория, отколкото свежа идея - със същия успех можем да сложим кенгуру във филм за Мерлин, да речем.

Иначе освен драконите, за сюжета няма много толкоз да се каже - все пак всеки е гледал или чел поне в три варианта приключенията на Робин от Локсли. Всички сцени, диалози, събития и развързки са предвидими като изгрева на слънцето сутринта. Тотално отвращаващи обаче са чернобелите представи за добро и зло, които филмът се опитва да ни пробута, придружени ръка за ръка с разбиранията за красиво и грозно. Толкова посредствени и стереотипни схващания не можем да открием вече дори в най-детските филми вече. Отрицателните персонажи са грозни, неморални и безмислено зли, докато положителните са красиви, благонравни, невинни и етични, чак до степен непрактични и направо бликащи от плиткоумни морални ценности.

Тук-там иначе се промъкват и някои плоски, посредствени сцени на сантиментални откровения между героите. Истински забавен обаче е реквизитът. Създателите на „Отвъд Шеруудската гора” съвсем очевидно нямат никаква представа как трябва да изглежда един средновековен меч или лък, броня или шлем, каруца или порта дори. Героите си подхвърлят тежките стоманени остриета точно като двестаграмовите пластмасови имитации, каквито наистина са, и всичко това буквално се набива в очите дори на най-толерантния зрител. Декорите са не по-малко кьопави, а прибавете към това и пълната липса на какъвто и да е реализъм откъм екшън при сцените с бой.

Като заговорихме за реализъм, смятам за нужно да отбележа, че ДеЛуис се е опитал да внесе една малка доза, добавяйки известно количество кървища. Опитът обаче остава неуспешен заради безумно скапания грим, при който прободна рана може да бъде сбъркана примерно с жигосване. И за да е провалът пълен, от време на време ще попаднете и на поредния грубо нагласен момент (точно като в “9”), като например удобно лежащо на земята триметрово копие с което да бъде пронизан дракона, или дори лък и стрела в затворническа килия.

За актьорската игра също не мога да изразя положителни впечатления – като изключим евентуално Робин Дън ("Светилището"), нарочен за главната роля, персонажите седят изцяло неестествено. Най-малкото Девойката Мериан (Ерика Дюранс, "Смолвил") отдавна е попрехвърлила невинните си години. И за финал, в цялата лента нямаше и една сносна шега - или ако е имало, просто не съм разбрал, че трябва да се погъделичкам.

Като цяло, филмът е подигравка не само с Робин Худ, ами и с интелекта на зрителя. И единственото, за което може да послужи, е да ви вдъхнови да гледате някой от значително по-добрите филми на темата.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3447 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.