Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Безсмъртните ретро заглавия: Uprising (ревю) - 3DO, Cyclone Studios, Стратегия, Стратегия в реално време, Компютърни игри
Безсмъртните ретро заглавия: Uprising

Автор: Ангел Марчевски, петък, 05 март 2010.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Тъй като от едно месец не се е появявало свястно ново заглавие, изглежда е точното време да ви препоръчам поредната „ретро” игрица. Това чадо на гейм индустрията, "Uprising", е създадено някъде през 90-те, по времето на стомегахерцовите процесори и първите 3D ускорители, като остава една от първите триизмерни игри. Иначе казано, един куриоз от зората на електронните забавления.

Става дума за реално-времева стратегия от първо лице, което само по себе си е силно необичайна комбинация. Сърцето на вашата империя и превъплъщението ви в света на Uprising е прототипният „Wraith” (от англ., „призрак”) – мултифункционална бойна машина, създадена да предвожда войските на бунтовниците срещу силите на „злия” Империум. Ултимативната ви цел е да завземете всички 19 планети, преминавайки през различни битки и странични мисии.

На всяка една „карта” има няколко дроп-зони, представляващи специални прощадки за разполагане на бази и сгради. Всяка една от тези площадки е защитена от страховита „Цитадела” - мощна защитна „кула”, и то буквално кула - както и няколко по-малки наземни или противовъздушни установки. Всяка площадка има капацитет от една до четири сгради, затова трябва грижливо да съобразявате какво ще разположите там.

Бойната техника, с която разполагате както вие, така и врага, са пехота, танкове, изтребители и бомбардировачи. С всяка превзета планета битките ще стават по-трудни, но затова пък и самата техника (сгради и единици) ще еволюира през 5-6 нива. По образец на игри като Total Annihilation ресурсите ви са неизчерпаеми, а решаващият фактор е времето и умелата тактика.

Може би един от най-интересните аспекти на Uprising са начините, по които биват „доставяни” различните субекти: сградите биват буквално пуснати върху площадките от транспортни кораби, а бойните единици се телепортират на оказаното място. Бройката на последните бива ограничена от броя на поддържащите ги сгради, а след битка можете да ги телепортирате обратно по хангарите и казармите, ако не са ви необходими в момента. Точно този елемент прави „Призрака” главното действащо лице във всяка битка - враговете ви не разполагат с такъв.

На самия „Призрак” ще имате възможност да закичвате различни бойни снаряжения, пригодени за една или друга ситуация. Имате контрол върху енергийните запаси на прототипа, което ви дава възможност да захранвате трите му основни показателя – оръжия (за повече поражения), щит (за повече защитни възможности) и скорост (за избягване), задавайки им различен приоритет.

Както вече споменах, игровият свят е в пълно 3D в същинския му чист вариант. Подразбира се, че няма да се наслаждавате на „върховните” визуални ефекти на съвременните игри, като анизотропично филтриране, пиксел шедър 1, 2, 3, n, тройно буфериране или дори билинеарно филтриране, но все пак става дума за антична игра, постигнала много повече от някои днешни заглавия. Музика няма, а звуковите ефекти са доста примитивни, но не се впрягайте – няма да ви запищи като Супер Марио или монофонична Нокиа (е, тук-там има и някой-друг уанлайнър). Игрицата има и мултиплейър, който за съжаление аз навремето не съм пробвал, но не се съмнявам, че ще е зарибяващ. Няколко години след Uprising излезе и част II на поредицата, която въпреки много по-съвършената си графика обаче остана неиграна заради недотам успешния си геймплей.

В заключение ще ви съобщя и една от добрите новини – игрицата е толкова стара, че настоящият и лиценз е т.нар. “abandonware”, която я прави абсолютно и тотално безплатна. Тъй че, ако сте фен на качествените ретро-заглавия и успеете да я стартирате в режим „съвместимост”, чистосърдечно ви препоръчвам да разцъкате един Uprising.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3205 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.