Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Paradox (ревю) - Лизи Микъри, Драма, Криминален, Научна фантастика, Сериали, Абигейл Дейвис, Джонатан Слингър, Имън Е
SciFi Series: Paradox

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, сряда, 03 март 2010.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Тръгнат ли да си отговарят телевизиите на предизвикателствата, т.е. да продуцират програми със сродна тематика в доста близки времеви рамки, резултатът рядко е особено привлекателен, дори без изрично да сравняваме качествата на отделните продукции и да претегляме коя до колко засенчва другата. Не, че британският "Парадокс" е чак мот-а-мо клонинг на "Поглед в бъдещето" - по-скоро мъничкият му далечен братовчед, но при почти едновременното им излизане аналогията просто няма как да се пропусне. Като за съжаление, в неин резултат, много ярко изпъкват и немалобройните му дефекти.

Реално, говорим за "FlashForward" в микромащаб и с малко по-различна предистория. Накратко, астрофизик от Манчестър, зает в британската космическа програма, получава пакети от снимки от събития, по-конкретно катастрофи и престъпления, които обаче предстои да се случат. Съответно, привличайки и екип от местната полиция, д-р Кинг да предотврати предстоящата трагедия.

Не, че идеята на сериала е толкова слаба, пък и "Парадокс", подобно на редица серии от Острова, разчита на по-обикновени персонажи, по-делнична и близка обстановка, хепиендът далеч не е задължителен, или като цяло - предпоставките за нелоша фантастична поредица са налице. Кой знае защо обаче, при реализацията и нещо се е объркало генерално, и в крайна сметка, в едва петте си епизода, серията се гледа чак с труд и известно отегчение.

Може би най-малкият проблем е визията, въпреки че "Парадокс" е свръхпостен дори по разбиранията на Албиона - изглежда сякаш създателите му не са успели да съберат дори достатъчен брой статисти, и местата, попадащи в обектива на камерата, стоят откровено празни. Значително по-горчив вкус обаче оставят други неща. Отпървом, изключително изкуствената игра, граничеща с преиграване, която засенчва някои добри решения в сценария що се отнася до поведението на главните действащи лица, и то гарнирана със също толкова слаб диалог, който просто не успява да замаже пукнатините, както и тук-там претупано действие.

Самите герои, на свой ред, разчитат основно на две-три крайни черти в характера си, от типа на крайната арогантност и сприхавост на Кинг, което може да е подходящо за нещо в стил комикс, но пък е в разрез с уж ежедневността на случващото се на екрана, реално добавяйки още един слой изкуствено покритие към споменатите. Наистина, както стана дума, има много логика в отделни техни действия, но пък общата връзка нерядко куца, липсва мотивация, и на зрителя се налага да си ги доизгражда сам в прекомерно голяма степен.

И отгоре на всичко, за целия си първи, а както изглежда и последен сезон, серията така и не ни загатва даже защо, в края на краищата, с каква цел и как всъщност се случва всичко това. Самите герои също се лутат в недоумение, търсят някакво обяснение, което само по себе си може и да е логично, но след един момент се превръща вече в дразнение, особено като се има предвид, че отговорите им не са толкова разностранни, и в крайна сметка зациклят на едно място. Подобно сценарийно решение сигурно иде да подскаже, че някаква светлина върху мистерията ще бъде хвърлена на по-късен етап, но създателите на поредицата явно не са си направили сметката особено добре.

Все пак, ако сте запалени почитатели на екранната фантастика, евентуално може да поставите заглавието някъде по-назад в списъка си, но имайте предвид, че притегателната му сила се изчерпва изключително бързо - не, че няма напълно с какво да ви изненада, но по-скоро не си заслужава търпението. В противен случай пък, не виждам наистина нито една причина да се спрете на "Парадокс".


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3996 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.