Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: The Sarah Jane Adventures (ревю) - Ръсел Т. Дейвис, Детско-юношески, Научна фантастика, Приключенски, Сериали, Алигзандър Армстронг, Ан
SciFi Series: The Sarah Jane Adventures

Поредици: SciFi Series; Къде са ми детските филмчета?

Автор: Ангел Генчев, неделя, 28 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Предполагах, че детското меню на "Доктор Кой" ще е сладурско, но пък не съм очаквал, че поредицата може да се окаже и доста забавна. Всъщност, най-кратко казано, "Приключенията на Сара Джейн" съвсем осезателно носят духа на новите серии, много повече дори от другия актуален спин-оф, по-екшън ориентирания "Торчууд". Разбира се със забележката, че дозата сарказъм, присъща на Доктора, е сведена до минимум - все пак аудиторията тук едва подраства - без обаче следите и да се губят чак окончателно в шарено приключенстване.

Стига обаче толкова сравнения. "Банерман Роуд" 13, Лондон, е мястото, където може да бъде открита Сара Джейн Смит - дама със загадъчно минало и още по-мистериозно настояще, прикрито под тънката мантия на журналист на свободна практика. Покривалото обаче пада доста бързо, благодарение на новонанеслото се съседско хлапе Мария, откривайки свят, изпълнен с пришълци - някои странни, други страшни - чудни места и дори времена. С други думи, Вселената е място далеч по-необятно, но и по-очарователно, отколкото изглежда на пръв поглед.

Естествено, бандата неусетно, но неизбежно се разраства, включвайки съученика на Мария Клайд, осиновения от Сара Джейн клонинг Люк, говорещия суперкомпютър г-н Смит и робо-песа К-9, увличайки по между другото и по някой друг нищо неподозиращ възрастен, и целокупно се отправя да опазва света от чуждоземна напаст. А както можете да се досетите, подобно призвание ги изправя пред безбройни предизвикателства, някои особено упорити противници, и въобще всевъзможни перипетии, от които да се измъкнат геройски, благодарение на съобразителността, а понякога дори на самоотверженото си приятелство.

Е, както стана дума, говорим за юношеска приключенска фантастика, но може би пък именно затова и продукцията на ББС Уелс се оказва толкова чаровна. Действието не се разпростира в дълги и трудно проследими арки - всеки двоен епизод, с дължина общо 50 минути, е като цяло самостоятелен и завършен - нито пък последователността му е толкова сложна, та да бъде чак затормозяваща. Разбира се, за поотрасналия зрител, на доста места "Приключенията на Сара Джейн" са твърде лекички, но подобно нещо следва и да се очаква от тях. За сметка на което, обаче, са направени доста умно, даже нещо повече - естествено, и макар и детски, сериите съвсем не са толкова детински.

Ще рече, поредицата освен всичко друго е и занимателна. През последните години телевизията, по отношение малкия зрител, започна да бълва все по-голямо количество многоцветни, за сметка на което оперирани от мисъл продукции. Изключително странна мода, дори без да броим последните тенденции в посока гротескно, грозно или същински противно. А без въобще да претендира за най-образователната или възпитателна програма, появявала се някога, Сара Джейн пак се оказва на светлинни години пред не една или две от алтернативите, красящи малкия екран, напомняйки значително фантастичните детски сериали от 70-те и 80-те години на миналия век.

Хубаво е, все пак, че подобни още се снимат, макар и рядко - жалко единствено, че не намират особено широко разпространение, дали защото са по-скъпи (което всъщност ме съмнява) или по някаква друга причина. Но пък попадне ли ви възможност, "Приключенията на Сара Джейн" са серия, на която съвсем спокойно можете да се спрете.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3924 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.