Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Legion (2010) (ревю) - Скот Стюърт, Питър Шинк, Екшън, Ужаси, Адриан Палики, Денис Куейд, Джон Тени, Джош Стамберг, Дъг Джо
Legion (2010)

Автор: Ангел Генчев, събота, 20 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Легион (2010)

Още една лента, отплувала по широкия и ароматен канал "добър замисъл, слаба реализация". И жалко, наистина - "Легион" е филм, който седи върху купчина нелоши замисли, в които обаче се е отъркал на най-неправилните места.

Ако филмът може да ви загуби първоначално, това ще се случи около първата минута, когато на фона на изключително терминаторското (втора част) интро ви се обяснява, че каквото и да предстои нататък, то е защото на Господ му е писнало от всички тия глупости. Сериозно, аз самият по никакъв начин не съм набожен човек и няма да възнегодувам от нещо подобно по принцип, но "He got tired of all this bullshit" - надявам се да цитирам коректно по памет, като за втората половина обаче съм сто процента сигурен - е едно от най-тъпите неща, които съм чувал в последно време. Особено когато върви след патетичен монолог, но така или иначе - защото е най-глупавата мотивация.

Да кажем, че това го преглъщаме, обаче. Затваряме си очите и за кратката екшън-сценка, в която архангел Михаил - отлъчен от Рая - цъфва някъде си, и макар и не по гол задник и без да иска ничии дрехи с австрийски акцент, набързо се оборудва с пуцала, кола и запрашва нанякъде си. Защо пък, от всички възможни, точно Михаил - това е доста добър въпрос, но нека не се спираме на теологията, а преминем нататък, достигайки до забутаното градче с подходящото наименование Парадайс Фолс, където наистина ще се изсипе целият Рай.

Там пък, в продължение на близо половин час, ще се запознаваме с най-разни герои, доста интимно, или пък по стечение на обстоятелствата свързани помежду си - баща, съдържател на крайпътен хан, чиято мечта за голям бизнес не се е осъществила, неговият невзрачен син, грижещ се за бременно момиче, бащата на чието дете обаче отдавна е зачезнал, та да мисли тя за осиновяване; еднорък барман-военен ветеран, средностатистическо семейство със силно женско присъствие и щерка, подгонена от хормоните; негро с престъпно минало. Които аха и да се взаимосвържат драматично, и изведнъж се тръшва Денят на Страшния съд, с облаците си от мухи, някакво демонично бабе и зъбати ангели колкото с лопата да ги ринеш.

От който момент нататък, ново двайсет, получаваме - дето му викат англосаксонците - типичния "зомби-флик". Много безмозъчна плът, напираща ала-мравуняк, която бива разстрелвана неотстъпно. И ей така, филмът си прескача между недоизяснена драма с някакъв елемент на (религиозна) философия, която може би трябва да ни подсказва нещо, но така и не успява, и екранно подобие на Doom II, което ще да ни забавлява с гилзите и кървищата си, докато вземе, та вземе да свърши.

Какъв е проблемът - както започнах, така и ще завърша - доста, дори много идеи, но за да се реализират в количеството си в час и половина е нужен някой екранен гений. За съжаление обаче, за този състав това ще да е било твърде голямо предизвикателство, с изключение може би единствено на Пол Бетани - русокосият британец за пореден път прави стойностна ненормална роля, при всичките и условности.

Не, че имам предвид автоматично да изключите "Легион" от списъка на филмите за гледане - лентата е зяпаема като Б-хорър, дори Б+, но на фона на това, което можеше да бъде с малко умисъл и старание е просто гигантско разочарование. И пример за това как не бива да се лапа прекалено голяма лъжица, щом не си способен да я преглътнеш.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4529 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (15) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.