Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Leap Year (2010) (ревю) - Ананд Тъкър, Дебора Капланд, Хари Елфонт, Комедия, Романтика, Адам Скот, Джон Литгоу, Ейми Адамс, Ма
Leap Year (2010)

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 19 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Високосна година (2010)

Какво прави една романтична комедия хубава? Трудно е да се отговори на този въпрос, но определено когато създава настроение, има приятни и забавни лафове и случки, и като цяло е направена с вкус, това е силна индикация, че лентата са е получила. Ако пък и между двамата главни герои има онова, което наричаме химия, определено позитивите натежават доста. И тъй като случаят с "Високосна година" е именно такъв, спокойно още от увода можем да заявим, че от наизлезлите покрай свети Валентин филми на любовна тематика, той е един от най-добрите.

Фабулата е относително простичка. Имаме жена, на име Ана, със стабилна професия, доходи и дългогодишна връзка. Приятелят и, кардиологът Джеръми, обаче, изобщо не се досеща, че след толкоз време може би е дошло времето да предложи брак. И така нашата героиня решава да поеме нещата в свои ръце, намира една стара ирландска легенда, че на 29 февруари жените могат да изземат тази роля от ръцете не мъжете, които от своя страна не могат да им откажат и хваща самолета за Дъблин, където възлюбеният и се намира в момента по работа.

Естествено, нещата се объркват, самолета не каца в столицата на островната държава и пътят до нея се оказва по-сложен от очакваното. И така Ана се запознава с недодялания ирландски барман Деклан, който хич не я харесва, няма никакво намерение да и цепи басма, но пък има нужда от парите, които американската досадница предлага за транспорт до Дъблин. И така започват перипетиите и дългото пътуване към щастливия край.

Сюжетът предлага няколко интересни обрата, доста забавни случки и ситуации, остроумен диалог и като цяло добро забавление. Естествено, тук някъде трябва да споменем, че има немалко количество клишета, познати ни от доста подобни ленти излизали през годините – както по отношение на фабулата, като цяло, така и при детайлите. Факт е обаче, че са експлоатирани с известна доза умереност и вкус, така че далеч не дразнят, както в други заглавия.

Актьорската игра обаче е наистина добра. Ейми Адамс вече доказа, че е актриса с наистина добри качества, поемайки ролята на блогърката от "Джули и Джулия". Там тя успя да блесне достатъчно, че да не бъде затъмнена от великолепната Мерил Стрийп, което само по себе си вече е доста добър атестат. Е, във "Високосна година" напълно потвърждава това впечатление. Екранният и партньор далеч не пада по-долу. Едва ли човек може да си представи някой друг актьор в ролята на недодяланата, грубовата скица Деклан. Особено след като е видял Матю Гууд в нея. Още повече, че между него и Ейми се усеща именно онази искра, която е жизнено важна за подобен тип ленти. Тъй че по отношение на каста и на играта наистина можем да дадем само много добра оценка.

И какво остана? Всъщност нищо. Всички елементи на добрата романтична комедия са налице. Даже имаме няколко доста красиви ирландски пейзажа за гарнитура, един-два изключително симпатични второстепенни персонажа и дух и атмосфера точно такава, каквато бихме си представили щом чуем името на страната на незаконното уиски и картофите, както понякога наричат Ирландия. Тъй че освен горещо да ви препоръчаме лентата и да потретим, че измежду четирите любовни предложения на екран тя се явява може би най-разумния избор, друго не ни остава. Така че – приятно гледане!


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3766 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.