Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (2010) (ревю) - Крис Кълъмбъс, Крейг Титли, Детско-юношески, Комедия, Приключенски, Александра Дадарио, Бонита Фриде
Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (2010)

Автор: Ангел Генчев, вторник, 16 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Пърси Джаксън и Боговете на Олимп: Похитителят на мълнии (2010)

Малкият Потър отдавна възмъжа, пък и приказката му е към своя край, та беше крайно време да започнат един по един да се измъкват кандидатите за неговото място в бокс-офиса. И детските сърца, да не забравяме. В този ред на мисли, първата екранизация по приключенията на Пърси Джаксън - пенталогия, излязла изпод перото на американеца Рик Риърдън в периода 2005-2009 г., се явява доста симпатичен, макар и, по една или друга причина, не толкова челен претендент.

Вкратце, гимназистът Пърси не само изведнъж установява, че е полубог, бидейки син на Посейдон, но и се оказва дълбоко затънал в сериозни неприятности - открадната е мълнията на татко Зевс, и олимпийците са на косъм от тотална война помежду си. Като, отгоре на всичкото, той самият е главен заподозрян. И ето как стигаме до момента, от който нататък подрастващият герой, с помощта на новите си другари - сатирът Гроувър и щерката на Атина Анабет - ще трябва да преодолее редица препятствия, при това в надпревара с времето и ултиматума на Гръмовержеца, та да излезе истината наяве и светът да бъде спасен.

Не звучи толкоз лошо, даже малко в духа на древногръцките предания, а и трябва да се признае на създателите на лентата, че в редица направления са се справили - "Пърси Джаксън..." съчетава доста приятно лека тийн-комедийка с прилична приключенска лента, развиваща се с добра скорост и доподправена с елементи от елинските легенди. Сиреч лафове доста, тичане - има, а ефектите са на добро ниво. Малко разочароващо е може би само, че са подбрани прекалено добре познати муцуни що се отнася до митологията, а пречките пред младока всъщност са турлюгювеч от изпитанията, преодолявани от далеч по-известни герои - но нека все пак отдадем дължимото на факта, че лентата е насочена към по-незрялата и по подразбиране незапозната с тях аудитория (както и на този, че помежду другото все пак са се сетили за "Одисеята").

Истински големият проблем тук е, че на лентата и липсва каквато и да е атмосфера. Вече няма как да не се направи сравнение с Хари Потър, който детински или не, или какъвто и да е всъщност, все пак оставяше привкус на магичност - дори само с пейзажите и Хогуортс. Тук обаче имаме лош избор (Емпайър Стейт Билдинг), още по-лош избор (Лас Вегас), а мястото, което уж трябва да носи тази есенция - подготвителният лагер за герои - със своите брезентови палатки спокойно може да мине за декор от филм на Ван Дам, да речем.

И като сбор от горните две, "Пърси Джаксън и Боговете на Олимп: Похитителят на мълнии" е разтоварваща, но почти моментално забравяща се лента. Все пак ще бъде интересно да видим дали при вече обявената втора част нещата няма леко да се изменят след преоценката на реакцията на публиката, която до този момент клони към средна. Още повече, че първата книжка на свой ред е писана 12 години преди останалите и е единствено издадена през 2005 г., като междувременно авторът също е понатрупал опит. Но това ще разберем в бъдеще, а дотогава - ако ви се гледа ненапрягащо фентъзи, изборът не е толкова лош, но не е и сред най-добрите. Като остава може би да допълня единствено, че лентата далеч не е толкова детска, че да е подходяща за най-малките.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4431 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.