Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Рей Бредбъри: "Нещо зло се задава" (ревю) - Рей Бредбъри, Научна фантастика, Ужаси, Фентъзи, "Something wicked this way comes", Американска лите
Рей Бредбъри: "Нещо зло се задава"

Автор: Добромир Александров, петък, 05 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Излязла през далечната 1962 г., книгата "Нещо зло се задава" е вече достъпна за българския читател. Какво можем да кажем по този повод? Като за начало - трудно е да се ревюира творба на автор от калибъра и със стила на Бредбъри. Дори определянето на жанра е трудна работа. Дали е фантастика, хорър или може би е нещо по средата?

А всъщност има ли някакво значение? Особено когато говорим за едно от най-влиятелните заглавия на ХХ век, получило отражение дори в творчеството на мрачния гений Стивън Кинг. Едва ли ще е пресилено ако кажем, че именно концепциите заложени тук от Бредбъри стоят в основата може би най-популярното хорър произведение – „То”. Така че освен да дадем някоя податка относно сюжета, да споменем кое е най-впечатляващото в романа и да преминем към заключението, нищо друго не ни остава.

Накратко, „Нещо зло се задава” е приказка за приятелството, за вечната борба между доброто и злото, за скритите човешки копнежи и кошмари. Приказка, която завладява емоциите, изостря сетивата, променя мирогледа. Приказка за обикновения човек, в която всичко е илюзия и всичко е реалност. Арена на действието е малък град някъде в Средния запад. Главни участници са две тринадесетгодишни момчета - Уил и Джим, родени с две минути разлика в нощта на Вси светии. На 24 октомври, в 3 часа през нощта, в тяхното градче пристига странен пътуващ панаир, собственост на мистър Дарк. Изгаряни от любопитство, двете момчета се скриват и наблюдават мистериозната му поява. Объркани и обсебени от видяното, те решават да се върнат на другия ден.

Междувременно бащата на Уил, Чарлс, разкрива, че 3 през нощта е полунощ на душата, часът, в който човек е най-близо до смъртта. „Сънят е парченце смърт, но в три през нощта ти си мъртъв приживе, макар и с широко разтворени очи”. Следващия ден момчетата прекарват на панаира и отново решават да се върнат, този път късно вечерта. Преломният момент настъпва, когато отиват до счупена въртележка и опитът им да се возят на нея довежда до тяхната среща с мистър Дарк и неговия партньор Кугър. И така, подгонени от силите на мрака, двамата се обръщат за помощ към единствения човек, които би могъл да им повярва – бащата на Уил, застаряващ мъж, работещ като чистач в местната библиотека. И приключението се завихря.

Уникалният стил на Бредбъри е главната съставка, която превръща тази история в истински хорър шедьовър. Повествованието е накъсано, изпълнено с напрежение и зрелищни обрати. Описанията са пъстри, живи и наситени с емоции. Мистър Дарк знае слабите места на всеки, злото надушва страховете, тъгата и се храни с тях. Но вярата в доброто, свободата на човешкия дух, приятелството и любовта са истинските оръжия срещу него. Бредбъри ни води към зрелищен финал през стъкления лабиринт, където всеки се изгубва и само силния оцелява, ставайки по-добър.

„Нещо зло се задава” определено не е роман, който би се харесал на всеки. Но яркото присъствие на явлението, което наричаме стил на Бредбъри, със сигурност ще плени почитателите на хоръра в най-добрите му традиции, на колоси като Лъвкрафт и Стивън Кинг. Както в самото начало отбелязах, изключително трудно, а бих казал и рисковано е да се оценява подобно произведение. С течение на годините то е доказало своето влияние и литературна стойност. Препоръчвам горещо да не се подминава и нека всеки преценява сам за себе си.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 6012 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.