Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009) (ревю) - Тери Гилиъм, Чарлз МакКеон, Приключенски, Фентъзи, Андрю Гарфийлд, Върн Тройър, Джони Деп, Джъд Лоу,
The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)

Поредици: Оскари 2010

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 15 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Сделката на доктор Парнасъс (2009)

Надали за някой би било изненада, ако кажем, че Тери Гилиъм отново е създал един странен, крайно ексцентричен, визуално богат и приказен филм. След като сме гледали "Барон Мюнхаузен" и "Братя Грим", няма как да не го очакваме - с тях режисьорът и сценарист доказа размаха на богатото си въображение и способността си да го представи по уникален, пълнокръвен начин на екран. Също така обаче едва ли би било нещо неочаквано да споменем, че всичко това по традиция води до трудни за възприемане ленти, с на места доста нелогичен сюжет. Нещо напълно валидно и за "Сделката на доктор Парнасъс".

Лентата ни разказва за странен доктор, на необичайна възраст, с още по-необикновени способности и магическо огледало, което запраща хората в странни, вълшебни светове. Както и за неговата шантава трупа, с която обикаля света. Естествено, Парнасъс е придобил всички тези способности от един добре познат източник – Сатаната, който при това си точи зъбите за нещо повече.

Всичко това се разгръща до абсурдни граници, гарнирано е с известна доза тънък, но изключително забавен хумор и брилянтна актьорска игра. Няма как да не се изненадаме от Лили Коул, която влиза в ролята на дъщерята на доктора – Валентина. В почти дебютен филм показва изключителни заложби, които, ако развие, може да се превърнат в изключителна актьорска игра в бъдеще. Към момента обаче остава на ниво добра, без да прекрачва в брилянтността - нещо което правят Кристофър Плъмър, Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фарел.

Първият успява да направи изключително пълнокръвен образ като доктор Парнасъс. Прави го с майсторство и класа, придавайки почти реалистично усещане на един абсурден персонаж. Нещо трудно, но когато се получи – изключително приятно за гледане. Деп, Лоу и Фарел пък буквално блестят, при това в кожата на персонаж, който като че ли остава сценарийно осакатен.

Последното е именно и проблемът на лентата. За близо два часа остават прекалено много въпросителни. Наистина, размахът на филма е доста голям и е нормално да останат някои дупки, но прекалено много неща остават необяснени и зрителя ги усеща като попретупани. Включително и общия герой на споменатите трима актьори, чието присъствие на различни места е малко или много алогично. Дори на фона на цялата приказност.

Въпреки тези слабости на ниво сценарий, обаче, лентата действително си заслужава гледането с богатата си визия, огромният капацитет на въображението на Тери Гилиъм, използвано почти докрай, и наистина приятния си хумор. Както и с онова специфично усещане за приказка, връщащо ни към детските дни, гарнирано тук и с мрачни моменти, за да ни напомнят, че не всичко е игра. Така че ни остава единствено да гледаме с удоволствие и да се надяваме на още от същото, при това в най-скоро време.


Допадна ли ви този материал? (10) (0) 4147 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.