Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Fourth Kind (2009) (ревю) - Олатунде Осунсанми, Тери Робинс, Научна фантастика, Трилър, Ужаси, Алиша Сийтън, Елиас Котеас, Йоан
The Fourth Kind (2009)

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 15 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Четвъртият вид (2009)

Ако обичате да обиждат интелигентността ви, ако изпитвате удоволствие да ви хваща морска болест, ако харесвате отвратителната актьорска игра, то "Четвъртият вид" е филм точно за вас. Първото ще ви бъде поднесено като "истинска история", второто пък е гарнитурата от "реалистичната" операторска работа в стил домашен видео клип, която е използвана в малко непоносими размери, третото ще дойде, след като започнете да гледате на дърветата в гората като на заслужаващи Оскар актьори. Като бонус бихме могли да отбележим ефектите, чието ниво е някъде около онова на седем годишния ви син, който си играе с продуктите на Adobe.

Единственото, което може да развали мазохистичната идилия, е относително интересното решение на режисьора да направи атмосферата мрачна, посредством използването на по три-четири сравнителни кадъра от време на време. Сравненията между представяния като реален аудио и видео материал и онзи, който претендира да бъде художествено заснет, без съмнение създават едно специфично усещане. Нещо, което би могло да отлепи филма от дъното, ако не беше отишло в зоната на прекаленостите.

Какво ще рече това. Претенцията за реални събития, която се набива от началото до края, определено дразни. Сякаш режисьорът и сценарист Олатунде Осунсанми счита, че зрителите имат коефициент на интелигентност малко по-нисък от този на фикусите в офисите на Юнивърсъл. Които, за да донагодят историята, дори се впускат в публикуване на новини тип полуфабрикати. Нещо, което им докара плащания по извънсъдебни споразумения, както и опровержение на същите.

Именно на това му се казва да прекалиш. И основно това е дразнещото. Дори ако изключим изключително вдървената игра на Уил Патън и меко казано спорната на Мила Йовович, това е достатъчно да отблъсне онази малка половина от аудиторията, която не чете списание НЛО и не си мисли, че "Досиетата Х" са пътеводител на търсача на истината. Като може би тук е момента да отбележим, че ако има нещо реално в отвличанията от извънземни, то в споменатия телевизионен сериал има повече истина за тях, отколкото в "истинската история" на "Четвъртият вид".

Споменатата вече игра на камерата също като че ли започна да се експлоатира от куцо, кьораво и сакато в Холивуд през последните години, което е странно имайки предвид, че е доста спорен похват. Целта естествено е по най-лесния начин да се постигне усещането за документалистика, но не винаги това е най-удачният начин, а пък за продължителен период от екранно време дори може да се нарече най-неудачния. Ефектите, както казахме, доколкото изобщо ги има, също са на изключително ниско ниво, като по отношение на тях можем да кажем, че това е единственото, с което не е прекалено в лентата - затова пък усещането, че и по този параграф всичко е наопаки, не е от най-приятните.

В заключение бихме могли да разкритикуваме сюжета, но няма смисъл – ако все още се интересувате от него, наистина е най-добре да изгледате "Четвъртият вид" и няма смисъл да ви разваляме кефа. А за останалите един съвет – ако все пак имате неблагоразумието да се отдадете на това съмнително екранно удоволствие, преди да тръгнете към киното си оставете мозъка в къщи. Такива ленти се гледат само с опразнено съзнание, иначе риска да се върнете без гънки в черепната кухина е огромен. Приятно гледане!


Допадна ли ви този материал? (5) (3) 4914 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (21) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Football Manager 2009
No Country for Old Men (2007)
Tom Jones - 24 Hours (2008)
Everlost - Эклектика (2009)
Made of Honor (2008)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.