Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Last Station (2009) (ревю) - Майкъл Хофмън, Биографичен, Драма, Ан-Мари Дъф, Джеймс Макавой, Кристофър Пламър, Патрик Кенеди, Пол
The Last Station (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010; Оскари 2010

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 15 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

The Last Station (2009)

Защо човек би гледал филм за последната година от живота на Лев Толстой? Отговорът, съвсем естествено, би бил за да се запознае с човека, който стои зад една легендарна личност, гениален писател, всепризнат класик. И именно в това се крие основният проблем на биографичната кинопродукция на режисьора и сценарист Майкъл Хофмън, тъй като ако целта на зрителя е тази, то трудно бихме могли да кажем, че е постигната, или поне не с достатъчна точност.

Все пак, нека започнем от позитивите. Като за начало измежду тях се нареждат костюмите и цялостната постановка, която по уникален начин улавя духа на времето и мястото. Това е безспорно. Също така, тук бихме могли да включим факта, че адаптацията по новелата на Парини е далеч по жизнен от повечето биографични ленти – героите не изглеждат все едно са изтупани от прахта излезли измежду дебелите корици на историческите трактати, сюжетът включва достатъчно драматични моменти, дори интрига, както и няколко наистина добри включвания на тънко чувство за хумор.

Актьорската игра също е на изключително високо ниво. Хелън Мирън, играеща София Толстой, ни показва цялата палитра от актьорския драматичен арсенал – от пресъздаването на дълбока болка, през изблици на гняв и отчаяние, до дълбоката любов към съпруга си. Кристофър Плъмър, който се вмъква в кожата на Лев Толстой, пък освен че изглежда изключително близко до познатите портрети на персонажа си, успява да направи една изключително добра роля като игра, като успява да улови и да покаже на екран най-важното от личността на писателя – нестабилността в емоционално отношение, граничеща с лудост, и осъзнаването на собствените си недостатъци.

По отношение на каста като цяло могат да се кажат още много добри думи, може да се спомене, че Джеймс Макавой, в ролята на Булгаков, успява да блесне в конкуренцията на изключително солидната игра на колегите си. Нещо, което малко актьори биха могли да направят, но все може би би било добре да отбележим и негативите. Те се заключват именно в онази дребна подробност от увода. Толстой в лентата е доста идеализиран, представен в една позитивна светлина, като човек, нещо което е трудно да бъде асимилирано от някой, който е запознат с биографията му. Което всъщност, заедно с някои фактологически неточности, прави цялото това, иначе позитивно, екранно изживяване, нереалистично.

Тук естествено може да се поспори, дали така не е по-добре. В крайна сметка, надали някой би дал пари, за да види истинската история, която далеч не е нито интересна, нито пък щадяща личността на класика. Това обаче ми се струва, че е най-добре всеки да реши сам за себе си. Все пак остава впечатлението, че трябваше да видим малко повече лудост, малко по-малко идеология и мелодраматичния привкус да бъде сведен до по-ниски равнища.

В заключение все пак трябва да отбележим, че лентата си заслужава. Цялото боричкане за завещанието на писателя е представено добре, актьорската игра е на високо ниво, костюмите и духа на епохата са наистина зашеметяващи. Всичко това прави филма на Майкъл Хофмън, но няма как да не останем с впечатлението, че можеше да е по-добър, при това само с една малка доза повече реализъм и с едно деление надолу по отношение на фокуса върху визията и атмосферата.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3289 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Евро 2008: Ден 7
Баш-българинът отива на море
88 минути с Ал Пачино
Катин (2007)
The IT Crowd
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.