Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Los Аbrazos Rotos (2009) (ревю) - Педро Алмодовар, Драма, Трилър, Алехо Саурос, Анджела Молина, Бланка Портийо, Карлос Леал, Луис Омар
Los Аbrazos Rotos (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 13 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Прекършени прегръдки (2009) / Broken Embraces (2009)

Далеч не е безизвестно, че във филмите на Педро Алмодовар сюжетът често играе някак второстепенна роля. Тъй че едва ли ще издам някаква тайна, ако започна с това, че "Прекършени прегръдки" има един далеч не толкова дълбок сам по себе си сценарий. Другото обаче, което отличава лентите на известния испански режисьор, е перфектната режисура, постановка на най-дребните неща, детайлност на темите, предадени чисто визуално и може би специфичния хумор. Всичко това намираме и настоящата продукция, при това доведена до едно наистина изключително високо ниво. И именно то я прави това, което е – едно истинско, приятно изживяване.

Сюжетът по същество разказва историята на сценариста Хари Кейн, познат преди да ослепее като Матео Бланко. Когато идва шокиращата за новина за Ернесто Мартел, спомените му ни пренасят назад във времето, когато се появява и главната героиня Луна, неуспяла актриса и секретарка, от онзи по-еротичен тип, на покойника. И съвсем естествено се заформя познатия любовен триъгълник, с доста предвидими сами по себе си тайни и обрати, трагична любов и още нещо.

Нищо ново, още повече за испанското кино. Друг е въпросът, че Педро Алмодовар е успял да направи от всичко това великолепен филм. Първо, защото всяка сцена носи специфично естетическо удоволствие, някои от тях говорят повече от хиляди истории, дори има един два кадъра, които казват повече от, сигурно, пет минути диалог и веднага оставят ясна следа в съзнанието на зрителя. Всичко това е гарнирано с доволно количество забавни моменти и доста усещане за естественост, която кара човек да заобича или намрази даден герой почти на момента.

Тук съвсем естествено идва времето да споменем актьорската игра. Просто брилянтна. Пенелопе Круз блести на екрана и прави една от най-добрите си роли като Лена. Хосе Луиз Гомез и Луис Хомар също успяват да извадят най-доброто от артистичния си арсенал. Специално по отношение на втория бихме могли да отбележим, че успява да извади рядко похотлив поглед за сляп човек още в началото на лентата, при това, без да създава впечатление на изкуственост. Но това далеч не е всичко, което виждаме на екран нито от него, нито от останалия каст. Тук може би трябва да отбележим и великолепния Рубен Охандино, но като че ли е най-добре да не се задълбаваме по-насетне, имайки предвид, че абсолютно всеки заслужава да попадне в списъка на добре игралите.

Остана май само да споменем страхотната работа зад камерата на мексиканския оператор Родриго Прието, който успява да запечата върху кинолентата по абсолютно удивително точен начин дори най-малката режисьорска прищявака. Дори само заради това, човек би си заслужавало да гледа филма. Но слава богу все пак това далеч не е всичко което можете да видите в "Прекършени прегръдки", както вече споменахме.

Заключението си мисля, че е очевидно. Новата лента на Педро Алмодовар е абсолютно задължителна за всеки любител на доброто кино. Което надали е изненада, имайки предвид, че при него няма добри и лоши филми, а просто добри, по-добри и брилянтни. А тук иде реч по-скоро за последния тип. Тъй че - приятно гледане.


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 2700 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.