Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Up in the Air (2009) (ревю) - Джейсън Райтмън, Шелдън Търнър, Драма, Комедия, Ана Кендрик, Вера Фармига, Джейсън Бейтман, Джордж К
Up in the Air (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010; Оскари 2010

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 11 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Високо в небето (2009)

На Джордж Клуни определено му потръгна на силни филми през последните години. Наистина, самият актьор извървя неимоверно дълъг път от коридорите на "Спешно отделение" до "Майкъл Клейтън", но пък постоянното му присъствие сред кандидатите за най-престижните филмови награди едва ли щеше да бъде възможно без едно много простичко условие - а именно, правилните роли.

В случая, американският актьор влиза в кожата на Райън Бингам - човек, напълно отдаден на професията си. И то не каква да е, а слабо казано неортодоксална - ТРЗ под наем (или по модерному, мениджър човешки ресурси). Не стига това, но и с доста строго определени функции - да се появява там, където предстоят уволнения и съкращения, за да ги извърши. Неблагодарна работа, пък било то и под малко по-коректния политически и по-морално звучащ предлог от типа "подпомагане прехода към безработица и евентуална бъдеща заетост". Като всичко това, трябва да се признае, е доста хитроумно измислено, звучи съвсем логично вълната на хорското недоволство да обира някой, получаващ хонорара си, неангажиран емоционално и гледащ на заниманието като източник на доход.

Работата наистина изпълва със съдържание битието на главния герой, но на каква цена - животът му преминава в прескачане между отделните полети, мимолетни афери и забавления-еднодневки в промеждутъците между тях. Райън Бингам, разбира се, ще се опита да ви убеди в ефективността на своята жизнена философия, но вероятно съвсем скоро ще се запитате доколко дори сам си вярва.

Естествено, нещата вземат съвсем не толкова приятен обрат, веднъж щом, на свой ред попарена от кризата, собствената компания на Райън започва да се замисля за нововъведения и въобще решения, с които силно да съкрати своите разходи. И така скоротечното развитие на събитията изведнъж го запраща за неопределено време в компанията на младата, пробивна, но и също толкова незапозната със занаята Натали Кийнър.

Сега да не си помислите, че ще пламне буйна и необуздана любов. Макар че за миг лентата може да ви подлъже, че потегля по тази добре отъпкана пътека, нещата не стоят точно така. Също така да не останете с впечатлението, че ще последва поредица каламбури с участието на старото, но вряло и кипяло куче, и устатата мацка с жълто около устата. И двете очаквания донякъде ще се оправдаят, но не съвсем, просто "Високо в небето" е филм от съвсем друга черга, в който изключително изящно са вплетени няколко отделни пласта - и всъщност именно това го прави до такава степен великолепно зрелище.

Не се притеснявайте също така дали евентуално не сте научили повече от необходимото за лентата досега - самият главен герой ще ви разкрие по-голямата част от написаното в горните редове още в уводната част, или пък то ще се развие по време на нея, така че спокойно ще можете да се насладите на целия и развой.

Както може би вече намекнах, режисурата и сценарият граничат с перфектни. Джейсън Райтман вече направи изключително приятно впечатление с "Джуно", Шелдън Търнър - малко по-скромно, но все пак нелошо с предисторията на "Тексаско клане", но двамата в дует определено постигат нови висоти. И може би неслучайно очакваме вторият да се прояви завбъдеще в поредната част на "X-Men".

За идеален спокойно може да се отчете и актьорският състав. Макар и застаряващ от година на година, Джордж Клуни е все толкова чаровен, а за ролята на професионален манипулатор това е немалко положителна черта - още повече, че я и изиграва прекрасно. Не по-малко очарователен е и дамският му аналог в лицето на Вера Фармига, но като че ли най-добро е попадението с младата Ана Кендрик - чудно откъде ли са се сетили за нея, предвид че кариерата и се заключава кажи речи с второстепенната роля в поредицата "Здрач", но с леко злобното излъчване, което докарва доста умело, е просто перфектна за своята героиня.

Не отстъпва и леко хапливия, леко вулгарен, но най-вече - много уместен диалог, а заедно с него и останалите, вече по-второстепенни елементи от оформлението, които все пак са достатъчно важни, доколкото да не развалят цялостното впечатление.

Въобще, тазгодишният суперкандидат за "Златен Глобус", с шестте си номинации, а вероятно и бъдещ такъв за Оскар, е наистина чудесно забавление. Нещо, което далеч не винаги се случва - все пак, разнообразните академични награди, освен високо признание, са и важен ориентир за индустрията на киното поне за година напред. В този случай обаче, можете да бъдете напълно спокойни - етикетите и отличията напълно отразяват качествата, така че остава единствено най-лесното - да му се насладите.


Допадна ли ви този материал? (3) (1) 3617 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.