Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Doctor Who: The End of Time (2009-2010) (ревю) - Еурос Лин, Ръсел Т. Дейвис, Драма, Научна фантастика, Сериали, Били Пайпър, Бърнард Крибинс, Дейвид
Doctor Who: The End of Time (2009-2010)

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, петък, 08 януари 2010.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Доктор Кой: Краят на времето (2009-2010)

Да си призная честно, използвах всяко едно възможно извинение за отлагане на идните няколко реда. По Коледа бе излязла едва първата част на "Краят на времето", по Нова Година пък се появи втората половина, след което трябваше задължително да бъдат видяни и накуп. Но рано или късно, реалността се настани удобно на своето място, и единственото, което остава да кажем, е следното: "Докторът е мъртъв, да живее Доктора".

Не може да се отрече обаче, че Десетият, превърнал се и окончателно в най-любим Доктор - изпреварвайки дори емблемата Том Бейкър според почитателите на половинвековната серия - получи своето едновременно епично, но също така малко меланхолично изпращане. Дейвид Тенънт отстъпи Тардиса в схватка не с друг, а с най-жестокия и един от най-старите си врагове, Господарят. Не пропусна и малцината си верни спътници, макар и, за съжаление - като добър Доктор - в крайна сметка да завърши приключението си сам. А когато най-сетне призна, че не му се тръгва, като че ли сподели виждането и на голямата част зрители. Е, в края на краищата, дали Тенънт можеше да изкара още няколко сезона е въпрос, чийто отговор никога няма да научим, и остава да се надяваме, че скоро след първите изяви на Мат Смит ще започнем се чувстваме също толкова комфортно, както след напускането на другия ексцентричен шотландец - Кристъфър Екълстън.

А иначе, Ръсел Т. Дейвис съвсем определено затвърди впечатлението, че през късните сезони тласка поредицата към най-мрачните тонове от спектъра. При последната си поява, Господарят напълно успешно се възцари над Земята, довеждайки я до и отвъд ръба на Апокалипсиса, и изглеждаше почти невероятно да сътвори още по-пъклен план. Което, разбира се, се оказа чиста проба подценяване, и отново върнат към живот, отколешният противник на Доктора - по-нестабилен психически от всякога - запретна ръкави не за друго, а да натири цялото човечество в небитието. Това обаче може би бе и най-скромната изненада, подготвена от уелския сценарист - особено щом стана ясно, че последният всъщност съвсем не е толкова откачен, а по-скоро пионка в една значително по-голяма игра, където на карта е заложен целият пространствено-времеви континуум. И за да бъде хаосът пълен, в родното небе изгря Галифрей.

Ако въобще някога сте оставали с впечатлението, че Господарите на Времето са раса от възвишени Гандалфовци в бели одежди, бдящи над добруването на галактиките и техните обитатели от своите кули, то сега е идеалният момент да го преосмислите. Водени от абсолютно безмилостния си Президент - роля, неслучайно поверена на иконата на британската филмова индустрия Тимъти Далтън - тайм лордовете на свой ред се подготвят да изтрият от съществувание почти цялата история на Вселената, измъквайки се от клопката, заложена им от самия Доктор в последните мигове на титаничната Времева война.

Както вероятно се досещате, в крайна сметка това не се случва, макар и с най-високата възможна цена, и именно тук идва и най-големия сюрприз - финалната част, съвсем откровено отдаваща почит на цялата отминаваща епоха на Дейвис, Екълстън и Тенънт. Но може би всъщност именно тези последни, сантиментални двадесетина минути, изпълнени от "наградата" на Доктора - възможността да се срещне за последен път, макар и за кратко, със спътниците си от отминалите години, са и най-трогателната и едновременно с това красива по свой начин част от "Краят на времето". А бих допълнил - подарък и за зрителя, предвид че освен Дейвид Тенънт, вероятно няма да видим и някои, ако не и повечето от тях на екран.

Следва да допълня и няколко думи за наистина великолепното последно изпълнение на шотландеца, изключително умело подкрепено и от блестящия Джон Сим, но струва ми се ще бъде излишно да навлизам в прекомерно големи подробности, така че може би било по-интересно да погледнем за миг и към бъдещето. Вече е известно, че на кормилото на "Доктор Кой" застава Стивън Мофат. Шотландският сценарист вече има шест епизода зад гърба си от времето на Р.Т.Дейвис и Джули Гарднър, сред които доста добре се отличаваше "Blink" с неговите Плачещи Ангели. Въобще, изглежда сякаш серията ще продължи да се развива в същата по-сериозна, по-драматична и по-мрачна посока, което поне на пръв поглед изглежда добре дошло.

Също така се знае, че "подмладяването" на поредицата няма да ограничи единствено до двадесет и седем-годишния Единадесети Доктор, но и до неговата спътница - Ейми Понд, в ролята - 22-годишната Керън Гилън. Естествено, след като поредицата се пошегува доста сериозно сама със себе си, заменяйки вечно привлекателната компаньонка на тайм лорда с Катрин Тейт, едва ли е голяма изненада, че червенокосата шотландка е най-малкото доста симпатична - може би по-любопитно е, че героинята е полицай, което леко намирисва на "Торчууд".

Като стана дума за последните, четвърти сезон там също предстои, след като през декември м.г. последователно се изясни, че такъв не само ще има, но и Джон Бароуман е потвърдил участието си в него - макар че какви точно ще бъдат формата и състава му остава безкрайно мъгливо, в най-добрата традиция на БиБиСи. Още повече, че почти целият състав на Кардифския клон срещна преждевременната си кончина. Абсолютна мистика за момента остават и датите, на които ще стартират двата сериала, но поне при "Доктор Кой", по най-скорошни данни, снимките вече вървят.

Така или иначе, в тази насока новините тепърва предстоят, а междувременно остава възможността още един път да изпратим Дейвид Тенънт и Ръсел Т. Дейвис подобаващо и с всичката благодарност, която заслужават за годините великолепно забавление, което бе тяхната епоха на сцената "Доктор Кой".


Допадна ли ви този материал? (10) (0) 4099 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.