Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Убийства в Мидсомър (статия) - Европейско кино, Криминален, Сериали
Убийства в Мидсомър

Поредици: Криминални сериали

Автор: Ангел Генчев, сряда, 20 юли 2005.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

На фона на заливащия световния ефир "колко-патрона-имам-в-пълнителя" шаблонен тип уж-криминални сериали, телевизионният гигант Холмарк стартира деветия сезон на една от най-популярните си серии - "Убийства в Мидсомър" (Midsomer murders).

Ако има класици в криминалната история, то това са англичаните, а с известни условия след тях идват французите и италианците. За любителите на жанра английската кримка крие истинско удоволствие - неочаквани обрати, каламбури в типичния островен стил, или - може би най-важното - Англия е вероятно единствената държава, в която полицията не е въоръжена. Това не оставя дори и съвсем бегла възможност Случаят да бъде разрешен с няколко десетки грама олово.

Мидсомър. Едно от най-малките графства в Англия се явява арена на най-невероятни престъпления, попадащи в полезрението (и юрисдикцията) на главен инспектор Том Барнъби (Джон Нетълс) и неговия помощник - сержант инспектор Гавин Трой (Даниел Кейси), а от сезон '2004 - сержант инспектор Дан Скот (Джон Хопкинс). Кримка като кримка. Но какво все пак я прави толкова привлекателна, та да се задържи като една от най-дългите (вече 8 години и почти 50 филма, с дължина над час и половина всеки) серии на Холмарк?

На първо място най-вероятно се класира тази толкова специфична английска обстановка, която особено се изявява в дълбоката провинция. Самата тя дъха на странност или - не рядко - снобизъм, а от своя страна това съвсем не бегло се отразява на персонажите - кой от кой по-особен. Всъщност, снобизмът не вирее ли най-добре именно там, далеч, в провинцията?

Веднага, на първо място и половина, се класират главните герои. Чаровният DCI Барнъби не е нито гениален, тип Холмс детектив, дори не и кой знае колко умен - както признава Джон Нетълс в често въртяното по Холмарк интервю. Ала е полицай с опит и, най-вече, отдаден на работата си. Не по-зле го допълва също не така свръхинтелигентния (или пък глупаво-примирен, както е при двойката Холмс-Уотсън), но също така сериозен в призванието си сержант. Като цяло двамата не си контрастират, нито блестят прекалено, но са екип, с който е редно престъпникът да се съобразява...

Ако ето сега сложим чертата, получаваме каламбур от особена обстановка, специфични персонажи и завързани случаи, в рамката на крими-комедийна-драма, която няма как да не достави удоволствие на всеки любител на жанра, особено на твърде отегчения от суперченгета и твърде много изстрели. Какво повече може да иска човек?

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=3362


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 8020 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.