Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Cloudy with a Chance of Meatballs (2009) (ревю) - Крис Милър, Фил Лорд, Анимация, Детско-юношески, Комедия, Приключенски, Ана Фарис, Анди Самберг, Бен
Cloudy with a Chance of Meatballs (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010

Автор: Ангел Генчев, неделя, 03 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Облачно, с кюфтета (2009)

Смешен, шарен, леко налудничав, но пък с щипка поука - какво повече би могъл да поиска човек от анимационен филм за малки и пораснали хлапета. Може би е малко изненадващо, все пак, че "Облачно, с кюфтета" успя да се дореди чак сред претендентите за Златен Глобус, но като че ли изминалата година не се отличи с особено голям брой впечатляващи чисти анимации. А вероятно е спомогнал и фактът, че лентата, между другото, се явява и адаптация на едноименната детска книжка - широко популярна от отвъдната страна на Атлантика, макар и, както изглежда, също толкова безизвестна на европейска земя.

Та, безкрайно скучното и сиво градче със звучното обаче име Чуендсуолоу, с единствена забележителност сардинената си индустрия, се превръща в плацдарм за щуравите изобретения на младия Флинт Локууд, който чисто и просто иска да сътвори нещо за добруването на човечеството. Напълно безобидни по принцип, от типа на четец на маймунски мисли или кръстоска между плъх и шарено пиле, умотворенията - или най-вече провалите - му донасят най-вече присмех, но всичко това е на път да се промени, щом последната му забележителна творба най-изненадващо сработва. Като при това иде реч не за друго, а за машина, превръщаща вода в храна по избор.

Това обаче съвсем не означава, че нещата за подрастващия луд учен изведнъж започват да протичат гладко, а първоначалният експеримент всъщност завършва с почти пълен провал, щом машината бива изпусната в стратосферата, и единствено случайния лек ръмеж от чийзбургери спасява Флинт от поредния линч от страна на изтерзаното (не само от него) население. Е, наистина, за известно време кулинарната метеорология го изпраща на върха на вълната от известност, макар и повече като марионетка на жадния за слава и почести кмет, но пък нещата рано или късно започват наистина да се влошават, и единствено тогава наивният изобретател ще може да научи какво е да бъдеш истински герой.

А междувременно пък, ще разберем и че в крайна сметка храната няма навика да пада от небето, а се добива най-вече с труд, но въпреки всичко не бива да изневеряваме нито на себе си, нито на мечтите си. Ще ни подхвърлят няколко бисквитки за приятелството, любовта, поколенческите разриви, както и много, много пародийна храна - всичко това в лъскавата опаковка на наистина забавна анимация и доста точен хумор, тъй че да може да се забавлява целокупната аудитория.

Или с други думи, въпреки че "Облачно, с кюфтета" вече премина по нашите екрани, ако по една или друга причина сте пропуснали да се похилите с него - спокойно можете да се възползвате от всеки случай, в който ви се отдава да си наваксате. И то по семейному, като след финалните надписи едва ли ще остане някой, който ако не е чак наистина очарован, поне се е посмял добре - а на какво определено има.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 2918 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.