Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009) (ревю) - Лий Даниелс, Деймиън Пол, Биография, Драма, Амина Робинсън, Габоури 'Габи' Сидиб, Лени Кравиц, Марая
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010; Оскари 2010

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 02 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009)

Всеки, който е погледнал едно или две мнения за лентата на Лий Даниелс, базирана на новелата на Сапфир, би очаквал да види на екран тежка драма. Но още с първите минути осъзнава колко е грешал, виждайки един филм, изпълнен с болка, с поглед към най-тежкото от живота, при това не на този на обикновения човек, а на средностатистическия обитател на гетата. Ще осъзнае, че "Прешъс" предефинира понятието "тежка драма", изпълвайки го с толкова депресиращо, от една страна, и дълбоко, от друга, съдържание, че човек трудно може да остане безучастен, дори да е най-дебелокожият обитател на планетата.

Филмът разказва историята на Прешъс - дебело момиче, живеещо с егоцентричната си майка в Харлем. Неграмотно, без перспективи в живота, търпящо униженията, крясъците и постоянното тъпкане в собственото си семейство. Но което иска нещо повече за себе си. Тук е моментът да споменем, че ролята пасва уникално на дебютиращата на екран Габоури "Габи" Сидиб, която прави едно наистина страхотно изпълнение. Нещо, което важи в пълна степен и за по-опитната Мо'Ник, вмъкваща се в образа на майката.

Последната наистина впечатлява с това как успява да намери абсолютните граници на егоистичното и жестоко поведение на героинята си и да ги експлоатира до краен предел, без да жертва реализма за тази цел. Наистина, само пет екранни минути с Мари и вече човек започва да мери родителите си със съвсем друг аршин.

На филма не липсва и светъл лъч. Като тук не става дума за безкрайно щастливия завършек, където малката-голяма чернокожа Прешъс намира своя принц и всичко се преобръща. Напротив. Говорим за малката доза човещинка, която обаче ни вдъхва надеждата, че нещата могат да се променят. Точно както в истинския живот.

Лентата естествено си има и негативи. На места виждаме наистина излишни сцени, например как Прешъс ходи на забавен кадър, които не добавят нищо към цялостното изживяване и правят впечатление на пълнеж. Нещо, което зрителят определено не иска да види в подобeн, а всъщност и в какъвто и да е филм. Но освен наистина броящите се на пръсти подобни моменти, могат да се намерят твърде малко отрицателни черти. Може би единствено, в общ план, тази че подобни филми надали ще успеят да съберат повече аудитория, просто защото онези зрители, които биха ги харесали, са адски малко. Което пък на свой ред е донякъде жалко, тъй като подобно кино си заслужава.

Така че в заключение можем само да добавим, че рядко се срещат филми, в които всичко – от сценария, през режисурата и основните персонажи, та чак до масовката е от наистина високо ниво. Рядко се срещат толкова разтърсващи продукции, които да те накарат да се замислиш, дори да промениш начина, по който гледаш на живота, света и всичко останало. А препоръката е ясна – дори да не харесвате тежки, депресиращи драми, вижте тази. Няма да съжалявате.


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 3759 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.