Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Butterfly Effect (2004) (ревю) - Дж. Маки Грубер, Ерик Брес, Научна фантастика, Трилър, Аштън Кътчър, Ейми Смарт, Елдън Хенсън, Ерик
The Butterfly Effect (2004)

Автор: Amelia, сряда, 20 юли 2005.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ефектът на пеперудата (2004)

Това вероятно ще е много кратко ревю без елементи на особено разсъждение - просто самият филм не го позволява. Честно казано, след като го изгледах, дори не бях особено сигурна какво да мисля, но няколко часа по-късно нещата май са се поизбистрили. Нека видим.

Действието се развива в малко американско градче. Главният герой, Евън (Ащън Кътчър), все още дете, страда от мистериозни загуби на памет. Баща му умира в лудницата, дядо му - също. С три думи - тежка фамилна обремененост. Заедно с приятелите си Лени, Кейли (Ейми Смарт, голямата любов на Евън) и Томи (брат на Кейли), той се “радва” на едно доста ненормално детство. Една от детинските им щуротии, обаче, завършва с трагичната смърт на млада жена и нейното бебе. Всъщност, полицията така и не успява да разкрие извършителя на престъплението, но децата все пак плащат своя дан - Лени полудява, Евън бива принуден да се пресели в друг град, а Кейли остава сам-сама с ненормалния си брат и още по-ненормалния си баща.

Така, дотук филмът си съперничи по идиотия с всеки себеуважаващ се треторазреден трилър. Изобилства от дечица-садисти, бащи-педофили и кретенски сцени, с ужасяващо музикално оформление, в които те, изцъклени, озъбени, или ухилени, вършат своите пъклени дела. Но, ако все още не сте се споминали от скука, имате шанс да видите и нещо прилично. Защото интересното тепърва започва.

Седем години по-късно Евън вече е елитен студент, твърдо решен да намери причината за белите петна в човешката памет - изследвайки тази на червеите, не е ли яко? Един хубав ден се зачита в един от дневниците, които си е водил като дете (много ценно нещо, ако страдаш от подобни пристъпи на амнезия). Тогава спомените започват да се завръщат. Всичките. Дори и онези, доста отвратителните. Твърдо убеден, че си иска цялата памет, той заминава за родния си град, където за пръв път за тези седем години се вижда и говори с Кейли. Силно разстроена от този разговор, тя се самоубива същата вечер. Това е повратен момент за нашия човек - в опит да разбере какво точно става, той започва задълбочено да изследва своите дневници и изведнъж установява, че с тяхна помощ може да се върне назад в миналото и да го промени – дарба (или проклятие), с която, както можете да се досетите, са разполагали и баща му, и дядо му. И тъй като бърникането във времевия поток никога не е било безнаказано, това неминуемо довежда и до съответните промени в бъдещето. Така започва едно диво сноване напред-назад из времето, изпъстрено с някои наистина ценни попадения, докато Евън се опитва да подреди по възможно най-перфектен начин нещата за себе си, приятелите си и майка си.

С ръка на сърцето си признавам, че от този момент нататък, филмът наистина успя да ме увлече и аз зачаках с интерес да видя какво ще се случи накрая. Не останах разочарована. В крайна сметка, като цяло, май ми хареса. И добавям няколко допълнително точки за дебелия готик-откаченяк, съквартирант на Евън. Голям изрод беше! Във всички смислови значения на словосъчетанието.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3995 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (10) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.