Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Arthur et la vengeance de Maltazard (2009) (ревю) - Люк Бесон, Селин Гарсия, Анимация, Детско-юношески, Комедия, Джими Фалън, Лу Рийд, Мадона, Миа Фароу
Arthur et la vengeance de Maltazard (2009)

Автор: Ангел Генчев, събота, 12 декември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Артур и отмъщението на Малтазар" (2009)

От къде пък го прихвана Люк Бесон да пише детски книжки, че след това и да ги филмира - колкото и да изпитва нужда от нови предизвикателства, фамилната анимация си остава съвсем различна вселена от тази на свойствените му умело изпипани трилъри. Или пък на онези силно специфични екшъни, наричани от някои между другото дори "бесонки".

Не, че с "Артур и минимоите" не се беше получило - напротив. Първият опит на французина в тази насока се вписа под знака на симпатичните филмчета за малки и големи, другояче казано - час и нещо невинно семейно забавление. Имаше си екшън, майтап, хубава анимация, и то доста собствена, а всичко това в гарнитура към история, която спокойно би подхождала на филм на Дисни. Друг е въпросът, че в крайна сметка подобните така си и отминават в киноисторията, без да оставят кой знае какъв отпечатък, което веднъж не подхожда особено на репутацията на Бесон, а втори път, което е всъщност по-важното - не дава пък кой знае какви сериозни предпоставки за втора част. Е, ако забравим, че има още книжки, а френският режисьор така и така е заявил минимум трилогия.

И наистина, "Артур и отмъщението на Малтазар" губи част от очарованието на предшественика си. Рисунъкът е все така качествен и нестандартен, като аниматорите, получили възможността да си упражнят фантазията с подземния микроскопичен свят, явно са прегърнали идеята с две ръце. Светещи червеи, турбокалинки, титанични паяци, жаби и какво ли още не - с голямото парче екшън в добавка, новият Артюр чак започва да прилича на "Такси" в детско меню. И подобно на него, в цветната си какофония е забавен. Но пък също като там, мосю Бесон май е забравил да забърка нещичко в сценария. А именно - историята.

Която е следната - докато малкият герой очаква с трепет отново да се срещне със своята възлюблена Селения, Злият М. планира отмъщение. За което няма как вече да не сте се досетили още от заглавието, и тъй като изглежда и на французина му се е видяло твърде очевидно, съответно скучно и банално, въобще не се споменава. Та, наместо развоя на коварния план, получаваме щура въртележка, в която в следствие зов за помощ от минимоите и лек проблем с телескопа, на Артюр се налага да стигне от точка А до точка Б по най-невъзможния маршрут и през безкраен брой препятствия. И така в продължение на целия филм, докато в самия край установим, с две-три подхвърлени подробности, че интригата всъщност е успешна - и то тъкмо преди надписа "Следва продължение...". А то наистина иде, само че догодина.

Честно казано, не ми се ще на фона на детско филмче да говоря особено за комерсия, но на финала глождещото чувство е съвсем осезаемо. По-скоро обаче продължавам да се чудя на кого евентуално да го препоръчам - да, свежи моменти има поне дузина, но те са сякаш за по-големите, а и само тук и там, и сами по себе си работа много не вършат. За най-най-малките - може би в ролята на гигантски калейдоскоп. Но пък щом трябва така да се разчленява на части, май по-добре никому. А иначе кукичката хваща - историята увисва на такова място, че третата част предвещава да бъде любопитна - и в този ред на мисли сякаш най-удачно излиза да се види на DVD, малко преди и тя да стъпи на екран.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 3762 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.