Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Casanova (Mini-series, 2005) (ревю) - Шийри Фолксън, Ръсел Т. Дейвис, Драма, Комедия, Дейвид Тенънт, Лора Фрейзър, Питър О'Тул, Роуз Бърн,
Casanova (Mini-series, 2005)

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 08 декември 2009.

Публикувано в Статии :: На малкия екран, Филми и анимация

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Казанова (2005)

Приключенията на Джакомо Казанова, изиграни от Дейвид Тенант, разказани от вече остарелия Казанова, в чиято кожа се вмъква пък Питър О'Тул. Дори само споменаването на актьори, направили екранните образи на Доктора и Лорънс Арабски е достатъчно, за да привлече вниманието, още повече че БиБиСи са известни с качествените телевизионни адаптации. Но най-хубавото е, че оказаното внимание бива напълно оправдано. Това без съмнение е един от най-забавните филми, с добре дозирано чувство за хумор, няколко на брой изключително качествени драматични момента и уникална атмосфера.

Навярно много хора биха очаквали стереотипна игра от човек, играл легендарен екранен образ цели три сезона и няколко самостоятелни филма. И би сбъркал. От една страна защото лентата е снимана през 2005 година, от друга - тъй като играта на Тенант определено е разпознаваема, но шотландецът перфектно се преобразява в похотливия италианец. И не само това, дори прави една от най-добрите си роли, превръщайки трите части на "Казанова" в едно забавление достойно не само за малкия, но дори и за големия екран.

Три части, три различни места – Венеция, Париж, Лондон. И една и съща схема, Казанова омайва с чара си местното благородничество, печели пари, слава, жени и ги губи. Гарнирано с елегантни прояви на хумор, доста реалистично, макар и леко изкривено за целите на комедийния ефект представяне на века, и великолепна британска самоирония в третата, "лондонска" част. Ако навлезем в детайли, можем да добавим, че зрителят има шанса да види най-забавната закачка със секса, който сме свикнали да виждаме на екран благодарение на американските филми - едновременно реалистично графичен, без да минава в полето на вулгарното или нецензурното, и каращ те да се смееш от сърце.

Бихме могли да навлезем и в още подробности, но в крайна сметка именно сценарият на Ръсел Т. Дейвис, съчетан с играта на Питър О'Тул, Дейвид Тенант, Лора Фрейзър и всички останали, прави "Казанова" толкова добър избор за прекарване на свободното време, така че е по-добре да не разчепкваме фабулата прекомерно.

Нататък - музиката допълва цялостното изживяване по доста добър начин, добавяйки интересен, забавен, или пък драматичен ефект дори към някои иначе скучни сцени. Иначе казано в това отношение не може да има забележки. Операторът се справя идеално със задачата да ни представи историята по най-добрия начин, а избора на локации за снимките определено е впечатляващ, което допринася за цялостната атмосфера на филма.

В заключение може само да се добави, че е наистина жалко, че нашите телевизии се насочват към всевъзможни сапунки от все по-любопитни държави и проспиват качествени продукции като "Казанова", която е идеална за излъчване в България. Но явно наистина добрата телевизия иска пари, които изглежда могат и да не се дават и пак да се вадят печалби. И все пак, ако намерите възможност да видите лентата в три действия на Ръсел Т. Дейвис, то определено няма да загубите.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3652 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.