Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Planet 51 (2009) (ревю) - Хавиер Абад, Хорхе Бланко, Джо Стилман, Анимация, Комедия, Научна фантастика, Алън Мариот, Гари Олдм
Planet 51 (2009)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 26 ноември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Планета 51 (2009)

Онова специално време от годината, празниците, наближава с пълна сила, а с тях както обикновено се надига и вълна от семейни комедии, анимации и въобще лековати ленти, правещи компания на също толкова неизбежните специални издания на по-популярните заглавия, запълващи времето между пълненето на пуйката и традиционната вечеря. Така и, в пълно съответствие с ежегодното правило, "Планета 51" се промъква между тридесетминутките с героите на "Мадагаскар" и "Чудовища срещу извънземни", като - трябва да и се признае - макар че едва ли ще остави някаква дълбока следа зад себе си, при нужното настроение лентата може да бъде доста забавна.

Съвсем накратко, целият филм може да се обобщи като невинен анимационен бъзик с научнофантастичните филми от петдесетте години насам. За целта на заниманието, стандартният сюжет е обърнат с хастара навън, а забутаната Планета под номер 51 се явява мястото, на което се изтърсва американския астронавт Чък Бейкър - с мъничкото условие, че тя и без това вече е населена с леко загубени зеленикави аборигени, силно напомнящи щатската провинция от средата на миналото столетие. Която, както знаем, и без това е любимия плацдарм за извънземно нашествие.

Всъщност едва ли има нужда и да споменавам повече подробности - в общи линии, от шега на шега, в областта на леката пародия, под съпровода на класически рокендрол и със задължителната тема от "Една одисея в космоса", отминават осемдесетина минути без някакво особено смислено съдържание, но пък направени като цяло с вкус и дори с отделни добри попадения от типа на уебкамерката на колелца и Зона 9, да речем - може би все пак по-добре оценими, ако сте почитател на екранната фантастика. И единственият като че ли сериозен проблем е, че през настоящата година всъщност вече гледахме абсолютно аналогичен като идея филм в лицето именно на споменатите "Чудовища срещу извънземни".

Колкото до анимацията - трябва да призная, че точно тя леко ме подразни. Не с качество - сама по себе си е напълно прилична, но още на пръв поглед не могат да се пренебрегнат известните прилики с Шрек. А самата идея да ползваш подобен външен "носител" за постигане поне на известна популярност никога не ми е допадала особено, още повече че рисуваните филми, за разлика от игралните, разполагат с колкото си искат поле за разгръщане на фантазия.

Но така или иначе, прилично смешна като за фамилна, прилично изработена като за анимационна, и прилично пародийна като за фантастична, "Планета 51" се оказва нелоша - да не кажа отново прилична - комедия, особено ако и се прикачи и определението непретенциозна. Или, ако ви се губи час време, нищо не ви пречи да и хвърлите едно око, но пък ако си имате по-важни занимания, то няма да пропуснете абсолютно нищо съществено.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3859 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.