Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: V (2009) [Premiere] (ревю) - Бранън Брага, Дейвид Гойер, Кенет Джонсън, Драма, Екшън, Научна фантастика, Сериали, Алън Тъдик, Дей
SciFi Series: V (2009) [Premiere]

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, събота, 21 ноември 2009.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Сякаш беше крайно време Земята да бъде споходена от нова орда подмолна, манипулативна и злонамерена извънземна сган, пък и в последно време римейковете се харчат като топъл хляб - та събере ли човек две и две, четири съответства на "V". Може би не звучи точно като най-атрактивната възможна комбинация - даже повече ала стара песен на нов глас - но, всъщност, известна доза козметична хирургия никога не се отразявала негативно на фантастичните сериали, а прибавим ли на отговорните места и две добре познати имена от калибъра на Дейвид Гойер и Бранън Брага, широката популярност на оригиналните серии и минисерии от началото на осемдесетте години на миналия век, както и самия простичък факт, че очевидно иде реч за една от онези поредици, залагащи повече на динамика, отколкото на дълбочина, то резултатът се оказва доста приятен за гледане. Или поне се очертава обещаващо до този момент.

Историята в общи линии наистина не е твърде сложна - без предупреждение, над най-големите градове на Земята надвисват чуждоземни кораби. Представете си изненадата обаче, щом Посетителите обявяват на всеослушание мирните си намерения, а първоначалната паника скоропостижно прераства в радостна възбуда - със сигурност по-голяма от онази, че привидната добронамереност всъщност е лицемерна фасада, зад която стоят дълги години на инфилтрация и в крайна сметка подъл план за унищожение на човечеството.

Едно от добрите решения на авторския екип в същата насока е да ни представят твърде познатата история в доста сбит вариант, поставяйки основните положения още в излъчените до момента три епизода, дори реално още в пилотния, ориентирайки се директно към създаването на неизбежната Съпротива. Която - отново не особено учудващо - присъства и в двете фракции. Наистина, подобен подход оставя лек привкус на известна претупаност на старта на поредицата, но пък смалява в голяма степен възможността "V" да се окаже в позицията на повторение на почти произволна сходна продукция.

Иначе, доколкото в средите на човечеството опозицията се формира на почти случаен принцип, от случайни хора, възоснова откъслечна информация и вродена подозрителност, то при Посетителите нещата изглежда имат по-дълбоки корени. Самото им общество, по всичко личи, се доближава до автокрация, при това контролирана и с откровено силови средства. С което фактически достигаме и до още една иначе позната формация, наречена в случая Петата Колона, и нейния митичен предводител Джон Мей, постоянен трън в петата на властта.

Дотук вероятно вече получихте доста добра представа какво можете да очаквате - съюзът по неволя между плахо надигащата глава Съпротива и остатъчните ренегади на Мей се превръща във факт достатъчно скоропостижно, та дори да няма нужда да се премълчава на този ранен етап от сериите. Или въобще, "V" не проявява особени признаци на твърде голяма мисловна залъгалка, макар че реално сюжета има опции за някой друг завой, който периодично да поддържа развитието му достатъчно интересно.

Същото може да се каже дори и за главните герои до момента. На предна линия са поредната съобразителна ФБР-агентка, по съвместителство самотна майка на своенравен тийнейджър, още един едър, чернокож, извънземен бунтовник под дълбоко прикритие и сериозни проблеми с афинитета си към човечеството, в частност годеницата, и пределно сексапилното зло в лицето на Ана - дори и без да си дава труд, Морена Бакарин е родена да се изстреля директно в десятката на най-привлекателните злодеи. Известна свежест все пак внасят отчето и пробивният, интелигентен журналист, който вероятно в скоро време или ще смени лагера, или ще заиграе и на двете страни, но така или иначе, както вече стана дума - "V" видимо ще се ориентира все повече към динамиката на ръба на почти чистия екшън.

Защо тогава пък да си заслужава, ще речете, щом вече сме го гледали, и то многократно. Реално, поредицата до момента е доста разтоварваща, което едва ли и ще се промени завбъдеще, съдържа достатъчно драма, за да не е плоска, а персонажите - стерилни - в съчетание със сносен диалог, изпипана визия, и прилична за момента актьорска игра. Което пък при предпоставки за нарастващ се по обем и темпо екшън дава една повече от солидна основа за добро забавление. Било то и не твърде интелектуално. А в крайна сметка това е и най-важното условие, и остава да се надяваме, че в предстоящите серии положението няма силно да се промени. Пък защо не и да ни изненада. За предпочитане - приятно, особено предвид, че серията излиза в зимна ваканция, и авторите и ще имат възможността да обмислят още по-добре бъдещите си ходове.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4076 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.