Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Клаус Корнелиус Фишер: "И прости нам" (ревю) - Клаус Корнелиус Фишер, Криминален роман, Съвременна проза, "Und vergib uns unsere Schuld", Немска ли
Клаус Корнелиус Фишер: "И прости нам"

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 11 ноември 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Защо човек чете криминален роман? Обикновено, за да се забавлява с мистерията, фабулата, защото героите са му симпатични. Всичко това определено присъства в "И прости нам" на Клаус Корнелиус Фишер, загадката е налице, наглед неразрешима, фабулата е интригуваща, героите – реални, чаровни дори. Така че идва на дневен ред въпросът – само това ли би потърсил читателя в този тип книги. Естествено че не, винаги има нещо отгоре, но масовият любител на кримката определено не би бил запленен от гарнитурата поднесена ни от немския писател.

А тази гарнитура е съставена именно от сериозен поглед върху нещата около нас, изпъстрена с голямо количество съвсем нелековати въпроса, и техните отговори. Със една специфична за европейската проза социална ориентираност. Разсъждения на тема какво е гнилото в днешния живот, какви са проблемите на обществото. И поглед през очите на един прехвърлил петдесетте полицай, който гледа и през очите на младите хора. Допълнителни сюжетни линии на тема колко голяма е тежестта да живееш и работиш, когато в семейството ти има неизлечима болест... и така нататък.

Това прави "И прости нам" една наистина ценна книга, но определено я декласира от категорията на леките четива, с които човек убива малко време и се забавлява. Което естествено е и плюс и минус. От една страна повечето хора посягат към криминалния роман със съвсем друга нагласа, така че лесно биха могли да бъдат разочаровани, от друга - любителите на сериозната литература, поднесена в по-лековата опаковка, ако можем така да се изразим, макар и неточно, надали са много. Така че в смисъла на онази абсолютно лишена от мисъл реклама на Донкафе, трудно е да намериш добрия микс, като този надали е най-подходящия за всеки.

Все пак, ако човек подходи с необходимите очаквания, би останал задоволен от прочетеното. Чисто естетически по всичките линии. Добър стил, въпреки малко надвишената доза ежедневен жаргон на места, интересна мистерия, разрешена по най-добрия начин от симпатичен главен герой. И добро обкръжение. Като цяло дори бих поздравил Клаус Корнелиус Фишер за избора на място, където се развива главното действие, тъй като определено известния с лековитите си нрави и особени жители Амстердам си пасва с цялата история на странното убийство, чиито корени и мотиви са толкоз странни, колкото надали човек може да си представи.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3338 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.