Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Dexter: Season 4 Premiere (ревю) - Джеймс Манос, Клайд Филипс, Драма, Криминален, Сериали, Дейвид Зайас, Джеймс Ремар, Дженифър Карпент
Dexter: Season 4 Premiere

Поредици: Криминални сериали

Автор: Димитър Грозданов, понеделник, 26 октомври 2009.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Есента е любим сезон за телеманите. Голяма част от фаворитите ни се завърнаха на малкия екран и, за радост на всички ни, повечето от тях го направиха повече от успешно. След близо едногодишна пауза „Декстър” също дебютира отново в ефир с четвъртия сезон на поредицата на един от наистина оригиналните сериали по телевизия Showtime.

Досега видяхме някои някои наистина феноменални премиери, които реално дадоха ново начало и насока на продукции като „Хаус” и „Свръхестествено”. Къде да сложим по тази скала „Декстър”? За четирите епизода, излезли досега, създателите (тъй като сериалът се пише от огромен брой сценаристи под ръководството на Клайд Филипс и Джеймс Манос) показват обратна тенденция. След почти изморително динамичния трети сезон, те се връщат към значително по-спокойната (за сериал, чийто протагонист обожава да води монолози за тръпката от разчленяването на трупове) атмосфера от началото на „Декстър” през 2006. Това съвсем не значи, че новите серии са протяжни или скучни, напротив. За сметка на напрежението, екшъна и прекомерните обрати (така характерни за „Изгубени”, „Бягство от затвора”, „Свръхестествено” и дори „Хаус”), тук намираме едно изключително разпускащо изживяване, оставящо на зрителя най-вече насладата от самото гледане.

Сюжетът продължава превърналата се в класическа вече формула, с нов сериен убиец с особен стил, който създава свързващата нишка между епизодите, като настрана имаме взаимоотношенията на Декстър със съпругата и детето му, сестра му и колегите му, без да е пропуснат редовния „лов” за поредната измъкнала се от правосъдието жертва. Положително е, че носителят на „Оскар” Кейт Карадайн се завръща в ролята на специален агент Франк Лънди, качвайки нивото на продукцията с поне две класи.

За това помага продължаващото чудесно представяне на Майкъл Хол в главната роля, при това в сериал, фокусиран изключително върху основния си персонаж (като се започне от самото заглавие). И в четвърти сезон виждаме не само интелектът, отразен върху острието на скалпела, но и задълбочената от ситуацията социална неловкост, трудности във взаимоотношенията с хора, излизащи извън изградената човешка маска на нашия протагонист/антагонист. Със сигурност трите номинации за „Златен глобус” на Хол не са случайни, интересно ми е обаче дали критиците не се въздържат да му дадат наградата и по други причини – например, че изпълнява ролята на сериен убиец.

Останалата част от състава е на същото колебливо и особено ниво. Нежния полюс в сериала, представен най-вече от Джули Бенц (Рита), Дженифър Карпентър (Деб) и Лаура Велез (лейт. Мария Лагуерта) е, откровено казано, дразнещ, но по един специфичен начин. Дразнят самите роли, а не толкова актрисите, които ги изпълняват. Трудно ми е да преценя дали сценаристите умишлено наблягат на отрицателните черти, или просто това е особена симбиоза между изпълнение, режисура и сюжет, но от друга страна някак се вписват в сериала и допълват нестандартното му излъчване. Почти същото важи и за поддържащите мъжки роли.

Така, без съществени промени, на същото солидно ниво, продължава и четвърти сезон „Декстър”. Почитателите на сериала няма да останат разочаровани, без обаче да останат и особено изненадани. Интересно е да видим, дали създателите ще запазят темпото до последния епизод или ще решат да ни изненадат с нещо. Дотогава обаче има време. Засега „това е нощта. И ще се случи отново, и отново”.


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 3192 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.