Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: 9 (2009) (ревю) - Шейн Екър, Памела Петлър, Анимация, Драма, Научна фантастика, Приключенски, Фентъзи, Алън Опенхаймер
9 (2009)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 22 октомври 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

9 (2009)

Великолепна анимация, безобразно бездарен сценарий - тези пет думи общо взето са предостатъчни, за да се обобщи пълнометражния дебют на Шейн Екър като режисьор и сценарист с простичкото наименование "9". Самата лента всъщност е разширена версия на едноименния късометражен филм от 2005 г., който дори е номиниран за Оскар в съответната категория, и колкото и да не ми се иска да го кажа - по-добре да си беше останала с онези 11 минути.

Постапокалиптичен свят, в който човечеството отново се е самоунищожило, не без помощта на поредната разумна машина, създадена първоначално с благородна цел, а в последствие обявила война на човечеството - дори да оставим очевидната заемка и въобще баналността на подобна идея настрана, "9" идва само месеци след "Терминатор: Спасение", като приликите не спират само до тук - даже визуално, металните неща с червените очи доста напомнят онези доста забавни трансформинатори, населяващи споменатото лятно разочарование.

Но дори и това не е големият проблем на "9" - в крайна сметка, ако излизаха само филми с оригинална идея, то световната продукция едва ли щеше да е повече от една шепа годишно. Същинско разочарование е нейното развитие, течението на действието, или по-точно почти пълната липса на такова - ако deus ex machina е механичното премахване на препятствията по неговото продължение, то американската лента е идеалното олицетворение на този похват в античния театър, като героите буквално претичват от единия до другия му край, без в един единствен момент да бъдат затруднени просто хей така, за спорта. Просто всичко се разполага наготово, на една ръка разстояние, и колкото и непринудено и без предразсъдъци да подходи човек към филма, в един момент отсъствието на всякаква вътрешна логика минава разумните граници. Иначе казано, завръзка, развръзка, развитие - всяко едно поотделно, а и взети заедно, попада в графата тотален провал.

От друга страна, не може да се отрече, че анимацията е на наистина високо ниво - постапокалиптичните картини едва ли са от най-лесните за препредаване, особено в съчетание с малко странните, но всъщност изключително симпатични парцалени кукли, явяващи се и главни герои - или поне главен герой, предвид че реално всички те са порядъчно безлични и призрачни персонажи, и само самият 9 придобива някаква елементарна форма. Макар че, реално, при липсата и на някаква по-особена, или поне не изсмукана от пръстите мотивация, нещо повече едва ли може и да се очаква. Отново известно разочарование, но в случая единствено, е може би само самата Машина, която не впечатлява с абсолютно нищо, освен с това, че наподобява кръстоска между Червеното око на Мордор и механичен октопод.

За съжаление обаче едната визия е пределно далеч от достатъчна, и уж обещаващият стич-пънк, който предполагаше да бъде една от по-самобитните, респективно любопитни продукции тази година, се оказва при много добро желание посредствен. И дори дали си заслужава просто да оплакнете очи за половин час в него е меко казано спорно - по-скоро, дори, не.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3430 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Тате, защо нападнахме Ирак?
Празният лист
Maybe Baby (2000)
Hell Ride (2008)
The IT Crowd
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.