Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: World of Warcraft: The Comic Book Series (ревю) - Комикси, World of Warcraft
World of Warcraft: The Comic Book Series

Автор: Димитър Грозданов, сряда, 23 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Игри, Литература

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Да предположим, че играете WoW. Да предположим, че сте предложили услугите си на Алианса. Да предположим и че сте човек. И да не сте, представете си го. Като такъв, вие сте благословен гражданин на Стормуинд. Което, да си го признаем честно, не беше особена далавера. Орките си имаха Трал – могъщ шаман и воин, лидер на народа им. Немъртвите пък бяха под върховенството на третата от сестрите Уиндрънър – Силванас. Над нощните елфи властваше жрицата на луната – Тиранде, джуджетата подвиваха колене пред крал Магни Бронзобрад. На трона на хората за сметка на това седеше level 5 хлапе, което, да си го признаем не вдъхваше особено доверие. Лорд Фордрагон разбира се беше неотлъчно до рамото му, но това не променяше факта, че владетелят на Азерот ходи прав под масата.

Та, както и да е, качихме Wrath of the Lich King на компютрите и бам, в тронната зала на Стормуинд виждаме level ?? NPС, кръстено Вериън Ринн , което твърди, че е пътешествало тук и там, но се е върнало и е крайно ядосано на нещо. В течение на експанжъна печелим вниманието му на няколко пъти в серия уникални куестове, но така и не разбираме, къде по дяволите е бил толкова време? По-запалените манияци вероятно си спомнят една дълга куестлиния, започваща с The Missing Diplomat около 28 level. Тя се заиграваше с идеята, че истинският крал всъщност е отвлечен и се предполагаше, че ще го открием някога. Е, не го открихме. Човекът, правил тази линия куестове напуска Близард преждевременно, а историята остава незавършена, макар да е една от най-интересните в класическия World of WarCraft. В ранните версии на играта дори можехме да намерим въпросното NPC на остров Аркатраз, но с последващ пач предполагаемият крал изчезна от там.

Историята на WarCraft винаги е била безумен, алогичен и невъзможен миш-маш, безогледно взел назаем по нещо от почти всички фентъзи светове и клишета. Бих казал, че тъкмо там му е чарът обаче, а и вътре винаги се намира по щипка оригиналност, която да грабне. Цялата неразбория около краля на Стормуинд вероятно обърква много хора, които все пак проявяват интерес. Е, Близард обичат да печелят допълнително, DC Comics (създателите на Батман) – също. В името на общото благо и маститата печалба, плод на тяхната дружба стана комикс, посветен на World of Warcraft, с главен герой именно изгубения крал на Стормуинд.

Историята не блести от оригиналност. Странник се събужда на непознат бряг, страдайки от сериозна амнезия и проблеми със зелена кожа. Пленен от орки, той е принуден да се бие като гладиатор. Зад рамото му застават двама елфи – Валийра Сангуинар и Брол Беърмантъл, съответно джебчийка и друид със сериозни проблеми. Заедно трябва да спечелят важен турнир, да извоюват свободата си и да разкрият миналото на получилия името Ло`Гош корабокрушенец. За целта, разбира се, ще преминат през безброй приключения и битки, които ще ги разходят из цял Азерот. Това е съвсем накратко, като все пак ще спомена, че по пътя съдбата на героите се свързва с тези на много от големите личности в cвета на WarCraft, сред които Джейна Праудмуур, Катрана Престор, Трал, Болвар Фордрагон, Магни Бронзобрад и прочие, чиито появи, макар и кратки, определено повдигат интереса на читателя.

Като цяло, комиксът не е особен връх на творчество и като арт, и като сюжет. В различните броеве има качвания и спадове на качеството, но общото ниво все пак е съвсем прилично. Сценарият е най-добрият пример за това. На места героите, особено главните, са детински наивни, на други пък пускат страхотни лафове и уместни коментари. Някои от второстепенните персонажи обаче са особено култови и добре изградени. Сюжетът варира от елементарен, до една идея по-сложен от необходимото. Взаимоотношенията между персонажите обаче нямат съществена дълбочина и въпреки че авторите се опитват да изразят развитие у тях, то рядко се получава добре.

Известната плоскота на сюжета обаче действа по-скоро ободряващо и превръща комикса в леко четиво. Закачени са доволно много нишки от историята на света, които ще погалят по небцето големите фенове на WarCraft вселената. Авторите от „Wildstorm” са имали относителна свобода при работата си, като условие все пак е било да се запази същността, докато при детайлите Близард са дали зелена светлина на въображението на творците. Те обаче са останали сравнително верни на случващото се в игрите от поредицата и няма дупки или алогизми в комиксите. За всекиго има по нещо и ако не подходите с твърде големи очаквания, има голяма вероятност да разлистите страниците на книжките с картинки за отрицателно време. Интрига има, доволна доза насилие и сексапил също.

Артът като цяло е на високо ниво с малки изключения. Първото е, че на места се прокрадват напълно излишни манга елементи. Нямам нищо против това японско изкуство, дори обратното, но начинът по-който е акцептирано от авторите е действително глупав и не пасва нито на света на WarCraft, нито на комикса като цяло. Второто е, че сценографията на места я хваща липсата – хореографията на битките, колкото и статична да е по очевидна принуда, е много неясна в определени сцени, което понякога дразни, защото се взираш и се мъчиш да осъзнаеш, какво точно са имали в предвид художниците. С напредването на броевете, много от тези грешки лека полека се изчистват и остава само доброто впечатление – красиви пейзажи, чудесна колоратура, ужасно сексапилни мацки, интересно пресъздаден свят, в който лесно ще разпознаете пътеки, по които и сами ще бродите с часове. Цялостният изглед в никакъв случай не е детски, макар да липсват крайни кървави бани или съществена еротика.

Като цяло, готов съм да препоръчам отрочето на Wildstorm Comics на всички фенове на WarCraft вселената. Почитателите на фентъзито и комиксите като цяло спокойно могат да хвърлят един поглед над Брой 1 и сами да преценят дали си струва, ако това ревю ги е впечатлило с нещо. Приятно четене.


Допадна ли ви този материал? (8) (1) 4588 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.