Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Supernatural: 5.01 "Sympathy for the Devil" [Season 5 Premiere] (ревю) - Ерик Крипке, Драма, Мистика, Приключенски, Сериали, Ужаси, Белами Йънг, Джаред Падалецки, Дженсън Ек
Supernatural: 5.01 "Sympathy for the Devil" [Season 5 Premiere]

Поредици: "Свръхестествено", сезон V

Автор: Димитър Грозданов, понеделник, 14 септември 2009.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Братя Уинчестър се завърнаха на малкия за пети пореден път само преди няколко дни, за да ни покажат това, което може и да се окаже последния сезон на “Supernatural”. При това, за да бъдем честни от самото начало, го направиха по един чудесен начин. Ако все още не сте гледали „Sympathy for the Devil”, може би трябва да пропуснете настоящата статия, за да не развалите впечатленията си от епизода. Но ако наистина не сте – какво чакате още?

Края на четвърти сезон реално ни остави в началото на пети. Луцифер най-сетне счупи оковите и дойде на земята. “Sympathy for the Devil” започна рязко, но измести фокуса встрани от появата на „бащата на всички демони”. Това разбира се беше резонно – и за да се запази интригата за следващите епизоди, и за да се съобрази стегнатия бюджет на шоуто спрямо градацията в действието нататък (логично е последният, а не първият епизод на шоуто да е най-бомбастичен). Сцената остави някои въпроси, на които не бе отговорено съвсем ясно, но очевидно послужи като прелюдия към едно ново начало за сериала.

Първото, което се набива на очи, по време на гледането на епизода, е играта на Джаред Падалецки. Крипке и компания избраха мъдрото решение да го подстрижат, нагласят и върнат към стария образ на сладък смотльо. Актьорът очевидно се чувства далеч по-комфортно в тези обувки и без да сипем излишни похвали, можем да кажем, че най-малкото не изглежда неловко или неадекватно, както твърде често се случваше в четвърти сезон. Това е Сам, който харесваме.

Да го кажем направо, Апокалипсиса започна, но не го видяхме. Е, чухме новините по радиото, но това едва ли се брои. Всички трябва да сме наясно, че пари за мащабни ефекти просто няма. Режисьорът и сценаристите обаче се измъкнаха от една възможно неловка ситуация с много динамика и наситено действие. “Symphaty for the Devil” рядко ни оставяше да си поемем дъх и свърши твърде неусетно, само се замислете колко много сюжетни линии се намесиха и навързаха ефектно и интригуващо – братя Уинчестър, Боби, Кастиел, демони, ангели, пророкът Чък и за капак Луцифер, ухажващ своя нов преносител. И това само в четиридесет минути. Дано целият пети сезон да запази тази инерция.

Това може и да се случи, след като епизодът остави много въпроси и започна няколко нови сюжетни линии. Интересно е все пак дали фокусът ще падне повече върху Дийн, след като се оказа, че сам той е Мечът на Михаил. Като стана дума за Дженсън, той записа поредна добра изява, като все пак може да се направи бележка за последната сцена, която изглеждаше една идея по-преиграна от нужното, но това е дребнаво и вероятно се дължи на сценария.

Интересно е, че макар Supernatural да се обляга най-вече на клишета и стереотипи, Крипке и компания все пак опитват и съумяват да бягат от тях и да поръсят щипка оригиналност. Две сцени ми направиха силно впечатление – последната среща между Луцифер и неговият преносител и разговорите между Боби и Дийн, и Сам и Дийн в последствие. В първия случай Сатаната не обеща да върне семейството на скърбящия баща (всъщност директно му отговори „не”), нито го залъга с шоколади и близалки. Във втория, Дийн така чистосърдечно излъга Боби и после така директно си призна пред Сам, че чак се зачудих дали не е обладан от демон. И двата момента бяха в един твърде неопределен смисъл реалистични – доста по-склонен съм да лапна такава въдица, отколкото да повярвам на някоя от другите възможности.

Та, това е сериалът, който искам да гледам. Динамичен, остър, хитър и интригуващ, поръсен с щипка лафове и AC/DC. Стискаме палци за един чудесен сезон в същия дух, а дали ще е последен или не, предстои да разберем.

Боби: И как трябва да направим всичко това според теб, гений?
Дийн: Нямам идея. Това което имам обаче, е средно образование и отвратително поведение към околните – ще измисля нещо.


Допадна ли ви този материал? (7) (0) 3966 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.