Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Doctor Who (ревю) - Научна фантастика, Дейвид Тенънт, Джон Пъртуий, Колин Бейкър, Кристофър Екълстън, Мат Смит, Патрик Т
SciFi Series: Doctor Who

Поредици: SciFi Series

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 04 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Какво може да накара зрителите да гледат тридесет сезона или по-точно над седемстотин и петдесет епизода от фантастичен сериал? Лично аз трудно бих могъл да си дам отговор на този въпрос, тъй като смятам, че няма идея на земята, която може да се експлоатира толкова дълго. Естествено всяко правило си има абсолютното и неизбежно изключение, което в конкретния случай идва от Великобритания, поднесено ни от BBC и наречено "Доктор Кой".

Поколения зрители, десет различни актьори в ролята на знаменития таймлорд, пътешественик във времето и пространството кичещ се със странното прозвище Доктора, които карат всеки негов спътник, случаен набъркан в събитията човек или враг да запита "Доктор кой?". Един персонаж, който привлича дори най-добрите актьори, защото за да направиш един убедителен и едновременно уникален образ в неговата кожа е изключително трудно. И като за доказателство за това може само да се спомене, че от плеядата актьори, като че ли единствено Том Бейкър и Кристъфър Екълстън успяват да оставят изключително ярка следа в цялостната гигантска картина. Е, естествено и обичания от всички Дейвид Тенант, който обаче честно казано по не едно и две мнения не успя да направи нещо чак толкова значимо за сериала.

Но освен със силния, по правило очарователно ексцентричен централен персонаж, страхотните му спътници, "Доктор Кой" печели и с голямата си доза несериозност, оригиналност и приятен британски хумор, който успява да разнообрази дори ситуации, за които човек в един момент си казва "това вече съм го гледал в еди-кой-си сезон". Действително, колко сериозно ви звучи обяснението, че един извънземен от една от основните, макар и поизчезнали раси във вселената, пътува в полицейска будка, защото камуфлажът се е развалил преди време около средата на века и не го поправял, защото така му харесвало. Сериозният любител на фантастиката би се отказал още на този етап, но това би било изключителна грешка, защото именно тази забавно-абсурдна жилка прави сериала толкова забавен, очарователен и уникален.

И съвсем естествено при всичките си положителни черти Докторът и всичко свързано с него се превръща в институция. Дотолкова, че дори например One Canada Square в Канари Уорф, Лондон, бързо придобива популярното название "Кулата Торчууд". Което естествено ни препраща и към голямото количество спинофи, нароили се покрай сериала, като комикси, новели, кинофилми, аудиодрами и естествено телевизионни продукции измежду които и въртящите се към момента "Торчууд" и "Приключенията на Сара Джейн".

Единственото нещо, което може да се отбележи като недостатък на британския сериал, е това, че доста елементи от предишни серии започват да се повтарят отново и отново. Което по ексцентричен "докторски" начин обаче бива бързо обърнато почти на положително качество чрез великолепната и звучаща доста искрено вътреисторйна самоирония, проявена не веднъж и дваж при поредната среща с поредния оцелял далек или киберчовек.

Но дори и с този недостатък без съмнение "Доктор Кой" се откроява като най-дълго устоялото фантастично шоу на екран, успяло да задъжи феновете си и дори да добави поколения нови такива. И човек си заслужава да му обърне внимание, ако досега не го е направил. Дори да става дума само за новите епизоди. Защото иначе определено ще е изпуснал нещо голямо.


Допадна ли ви този материал? (13) (1) 3956 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.