Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Spread (2009) (ревю) - Дейвид Макензи, Джейсън Дийн Хол, Драма, Комедия, Романтика, Ан Хечи, Аштън Кътчър, Маргарита Левиев
Spread (2009)

Автор: Ангел Генчев, сряда, 02 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Професия жиголо (2009)

Добре го е казал Мик Джагър - човек не винаги получава това, което му се иска. От "Професия жиголо" се надявах на малко пикант, примесен може би с щипка скандалност, на някоя друга остроумна сцена или реплика, лек драматичен полъх, колкото да раздвижи въздуха, и всичко това щеше да ми бъде всъщност достатъчно за около час и половина. За сметка на което си останах с едно голямо нищо.

Историята, съвсем накратко, ни пренася сред до болка познатата лъскавина в подножието на Холивуд, където Ники е изнамерил своя начин да преживява - в леглото на богати, позастаряващи жени. С обичайните добри и лоши моменти, разбира се, но като цяло удобно. Тъкмо обаче когато се е настанил като жаба в гьол при по-щедрата от обичайната клиентела Саманта, на хоризонта изниква очарователната Хедър, по чиста случайност и негова колежка по основна прехрана, която пленява вниманието му. Като всъщност и двамата не са точно професионалисти, а самият Ники даже би могъл да мине за своего рода секс-паразит.

Като постановка добре, като изпълнение обаче - кръгла нула. Не мога да преценя каква е била идеята на новака-сценарист Джейсън Дийн Хол за лентата като цяло, но каквато и да е тя, то определено не е успял да догоди. Получаваме някаква обзорна гледка към кичозния лукс, характерен за богатата прослойка в Града на ангелите, сред който всъщност битуват и основните ни герои. Той обаче едва ли има с какво да ни трогне, камо ли шашне - че нали жълтата преса ни го сервира на тепсия всеки ден - а пък това, че потокът пари води до партита и в частност секс, още по-малко ще свърши подобна работа. В този ред на мисли, цялата скандалност на "Професия жиголо" се свежда именно до няколкото доста откровени актови сцени, сбити най-вече в първата част на лентата. Бих допълнил обаче, че ако си мисли, че след толкова години превес на холивудската продукция някакво си сношение въобще може да предизвика тревожни мисли у аудиторията, то мистър Хол е изостанал адски в материала.

Комедията пък е още по-озадачаваща, най-вече в цялото си отсъствие. Шепата сцени, които се очаква да минат за комични, биха били достойни може би за продукция от нивото на "Страшен филм" и подобни, но не и за нещо, което претендира да е в компанията на нормалните всъщност ленти. Френска любов с каска - ами незабавно, благодаря. По-лошото е обаче, че в този си вид на практика тя наврежда и на драмата, ако това е била идеята на "Професия жиголо", просто защото стои като кучешко насред тротоара. Но пък и драматичният развой на събитията, който започва да се оформя в един момент, не заслужава особено повече - както можете да се досетите, новозалюбената двойка в крайна сметка ще трябва да се изправи пред стената на досегашния си разхайтен живот, да преосмисли миналото си и да реши накъде ще тръгне занапред - не само, че сме го виждали стотици пъти, но и в случая протича в по-досаден с всяка изминала минута калъп. Не за друго, а защото неопределимото жанрово отроче на дебютиращия сценарист престава и въобще да бъде комично от един момент нататък.

И каква стана тя накрая - Холивуд е покварен, но пък любовта ще покори всичко. Хепи-ендът, естествено, е налице, но комай най-щастлив той ще е за зрителя, който се е прилъгал да опропасти малко от ценното си време. Което казвам с известно съжаление, тъй като поне на чиста теория, филмът можеше да бъде и значително по-добър, вместо абсолютно посредствен, и то при определено добро желание.


Допадна ли ви този материал? (2) (2) 4081 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.