Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Къде са ми детските филмчета: "Инч Хай, частен детектив" (ревю) - Чарлс А. Никълс, Дейвид Хармън, Фред С. Фокс, Анимация, Детско-юношески, Комедия, Криминален, Сериал
Къде са ми детските филмчета: "Инч Хай, частен детектив"

Поредици: Къде са ми детските филмчета?

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, сряда, 02 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Имаше времена, когато студията „Хана-Барбера” бяха на гребена на вълната, а за Картуун Нетуъркс изобщо не се беше и чувало. Това бяха и времена, когато в анимационните филмчета се залагаше много повече на качество на анимацията и сюжета, докато в момента май преобладава просташкия хумор.

Една от кратките продукции на студиото е тринайсетепизодната "Инч Хай, частен детектив" (Inch High, Private Eye), просъществувал в продължение на един сезон през далечната 1973 г. и предназначен за съботната сутрин на NBC. Макар да не блести с някакви гениални хрумвания и завързана история, най-големият малък частен детектив някак успя да се хареса и на българската публика по времето, когато БНТ го излъчваше.

Накратко, историята представлява тотален микс между до болка познати детективски клишета, което всъщност я правеше и толкова сладурска. Инч Хай, както показва името му, е дребно човече, дори прекалено дребно, което работи като частен детектив към агенция Финкертън. Освен това има невероятния талант да забърква големи каши и е доста разсеян, но пък винаги успява с немалка помощ от съдбата да разплете случаите си, поради което е трън в очите на шефа и винаги на границата на уволнението.

С него работят племенничката му Лори, русокоса сладурана, която май е най-оправната в тайфата, малоумният, но мускулест Гейтър и страхливият, за сметка на което мързелив санбернар Брейвхарт (Смело сърце). Освен това, в тяхна помощ се намират и куп технологични джаджи, каквито обикновено използват детективите, начело с безшумния Хъшмобил.

Разбира се, най-голямото предимство на Инч Хай е ръстът му. Благодарение на природните си дадености той се промъква през най-неочаквани места и прониква незабелязан почти навсякъде. Големината обаче е и най-голямата му слабост, поради стремежа на престъпниците да го премахнат от лицето на Земята и заради непохватността на Гейтър, който ежедневно го подлага на огромни рискове да бъде смачкан, удавен или просто загубен.

Предвид годината на производство и това, че е предназначен за телевизията, анимацията на сериала сериозно издиша спрямо съвременната конкуренция, но се очаква Уорнър да издадат ДВД версия, която вероятно ще е пипната спрямо оригиналното качество.

И така, може би Инч Хай не беше от най-успешните продукции на Хана-Барбера и затова се задържа само един сезон на телевизионния екран, но пък последното се дължи и на голямата детективска конкуренция по това време, начело със Скуби Ду. За сметка на това пък си е част от блестящата история на студиото и едно от малкото прогнили капиталистически филмчета, които достигнаха до българския зрител преди ерата на кабелната телевизия и интернет.


Допадна ли ви този материал? (9) (1) 5533 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Red Cliff I & II (2008-2009)
Весел Цанков: "Пиксел"
Next (2007)
From Paris with Love (2010)
Vampire Princess Miyu
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.