Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Final Destination (2009) (ревю) - Дейвид Р. Елис, Джефри Редик, Ерик Брес, Комедия, Ужаси, Андрю Фискела, Боби Кампо, Джъстин Уелборн,
The Final Destination (2009)

Автор: Ангел Генчев, сряда, 02 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Последен изход 4 (2009)

Едно не може да се отрече на "Последен изход" - за десет години поредицата не е мръднала и на милиметър. И както в началото, така и сега може да се опише с едно единствено изречение - смъртта си събира вересиите по възможно най-абсурдния начин. Като все пак трябва да се признае с доволство, че след първия едноименен филм създателите осъзнаха пълната безпредметност на всякакъв геройски напън обречените да бъдат снабдявани с предистория, премахнаха добра част от и без това едноизмерния и невероятно глупав диалог, а заедно с него - и достатъчно от ненужните междинни сцени. За да могат втория, третия, а както се оказва - и четвъртия филм да се превърнат в идеално развлекателна черна комедия, привличаща любителите на ужаса и кървищата като мухи на труп.

С други думи казано, знаете чудесно какво да очаквате от "Последен изход 4", и той нито ще ви разочарова, нито изненада. След избухналия самолет, магистралното меле и влакчето в увеселителния парк наред идва автомобилно състезание, завършващо в масова катастрофа, отнасяща помежду другото и половината публика. От която обаче обичайната шепа съмнителни късметлии съумява да се измъкне след поредната пророческа визия. Естествено, за твърде кратко - сметката трябва да бъде изчистена, и съвсем скоро героите започват да измират в поредица от инциденти, кой от кой по-безумен, и им остава единствено да се опитват отчаяно да избегнат предначертаната си съдба.

Както и да го погледнем, сюжетът съвсем не е най-силната страна на лентата, да не говорим, че вече се завърта мот-а-мо един и същ за четвърти път, но пък в тази насока ужасите и не страдат особено - ако са достатъчно ефектни и забавни по своя си специфичен начин, спокойно могат да изкарат и двуцифрен брой продължения, каквито примери всъщност съществуват. В този ред на мисли вече, по-важното е, че триото Ерик Брес, Джефри Редик и Дейвид Р. Елис, което работи и по втората, по моему поне най-добра серия, изглежда не се е изчерпало напълно откъм идеи. И въпреки че благодарение както на самата поредица, така и на жанра като цяло, клишета тук с лопата да ги ринеш, все пак са успели да вмъкнат някоя друга особено задоволителна сцена.

Ефектите на свой ред са повече от прилични, макар и не чак внушителни - излива се нужната порция кръв, хвърчи достатъчно чаркаляк, има доза пиротехника, и всъщност продължава да присъства най-важното, с което "Последен изход" се различава от безбройното количество иначе сходни в основата си ленти на ужаса с тълпа жертви - голямо разнообразие на ситуациите и известна изобретателност. Колкото до актьорския състав - той едва ли заслужава чак специално отбелязване. Както и в предишните части, имената са тотално непознати, а и вероятно, също както предшествениците си, и ще си останат такива, защото и играта им влиза в графа присъствие на екрана - не че дразни с някакви конкретно слабости, просто друго от тях не се и изисква.

Като за финал, "Последен изход 4" продължава още една чудесна традиция на поредицата - кратък е, с продължителност едва час и двадесет минути. Което допълвам без грам сарказъм, тъй като принадлежи към типа филми "отидох, видях, изядох си пуканките", които при някаква по-сериозна дължина съвсем си губят приложението, а именно - да се поразтовариш или пък запълниш малко горещия следобед или някакъв друг подобен свободен прозорец. Но пък за тази цел напълно оправдава средствата.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3103 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.