Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Vikaren (2007) (ревю) - Оле Бьорнедал, Хенрик Прип, Драма, Комедия, Мистика, Ужаси, Ема Юел Юстесен, Йозефин Гентс, Йонас Ва
Vikaren (2007)

Автор: Ангел Генчев, събота, 29 август 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Заместничката (2007)

Скандинавското кино пределно рядко акостира по тукашните ширини - даже тази година малко изненадващо, заедно с "Рицарят тамплиер", случаите са цели два - така че дори само от подобна гледна точка пристигналата с около две години забавяне по трасето датска лента на ужаса "Заместничката" вече представлява известен интерес.

Друг е въпросът, че ужас е доста некоректно описание за събитията на екрана, изчерпвайки се с един брой пиле и няколко пипала, или другояче казано - в около тридесет секунди екранно време. По-скоро, в странността си, северняшката продукция наподобява модерна, но типична приказка - в своята семплота, като развитие на действието и простичка поука, пък и от страна това, че главните роли са поверени на деца. А го има и момента, че приказките всъщност често са далеч от жизнерадостни и оцветени в ярки краски. Спомнете си братя Грим.

Така или иначе, накратко, датски шестокласници се озовават в компанията на заместваща учителка, проявяваща не просто чудати, ами направо шокиращи отклонения в поведението. Подтиквани естествено от чисто детско любопитство, те съвсем скоро откриват, че тя е извънземно, кроящо зловещ план да ги отмъкне на собствената си планета (където, между другото, страдат от сериозна липса на всякаква проява на чувство). Това всъщност вие вече си го знаете, тъй като са ви го казали, както можете да се досетите и че трудно някой ще обърне сериозно внимание на развинтеното детско въображение, така че ви остава просто да се отпуснете и да проследите как ще се развият нещата до своя завършек.

Като споменах семпло изпълнение, датчаните и като цяло не са си дали особен зор - атмосферата до голяма степен се създава по натурален, но и успешен начин от приветливия скандинавски климат, който в съчетание с по-удачен филтър и два-три ефекта се оказва напълно достатъчен. Атмосферата пък на свой ред, с малко по-причудливия начин на изграждане на историята и поведението на героите (на фона на по-масовата западна продукция), с липсата на страшно гумено чудовище, и с не толкова непредвидимия, но достатъчно добре написан сценарий, превръщат всъщност "Заместничката" в доста приятна и неангажираща за гледане лента.

Остава естествено проблемът, че погледнато от другата страна, нито е нещо особено ефектно и страшно, нито чак толкова драматично, с кой знае каква история или въобще любопитно за зяпане в някой определен аспект. Така че, въпреки че реално ми допадна, не бих го препоръчал с широка ръка сред някой от първите избори при посещение в киносалона. Но пък не бих го наредил и чак сред най-лошите варианти.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3042 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.