Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Блиц ревю: The Darkness (ревю) - Starbreeze Studios, First Person Shooter, Компютърни игри
Блиц ревю: The Darkness

Автор: Димитър Грозданов, вторник, 18 август 2009.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Понякога сред вихрушката от големи заглавия някои нешлифовани диаманти остават незабелязани. Това са онези игри, при които липсва полираната до блясък същност на големия хит, но под ръждивото покритие все пак има елементи, които заслужават поне своите петнайсет минути слава. Такова заглавие е и шутърът от първо лице The Darkness.

Сюжет и атмосфера

Страхотни. Играта е базирана на комикс, но за разлика от повечето подобни абоминации, е изключително атмосферична и интересна. Героят ни - Джаки Естакадо - е току що навършил двадесет и една нюйоркчанин, изпълнява мокри поръчки за чичо си Поли, глава на италианското мафиотско семейство. На същия ден той умира за първи път, за да открие, че за него разходката до оня свят (представен тук като бойно поле от Първата световна война, на което времето е спряло) върви с двупосочен билет. Връщането обратно обаче си има цена – Тъмнината. Тя е нещо древно, донесено в рода от предците му преди столетие, срещу което той трябва да се бори, за да не завладее то ума му. Сюжетът е достатъчно интересен и е нещото, което ме накара да изиграя играта, въпреки някои проблеми.

Атмосферата и цялостното усещане също е невероятно. Starbreeze са се постарали да вкарат изключително много детайл в играта. Разходете се из метрото и разговаряйте с местните, гледайте новини и предавания по телевизията, играйте „тука има, тука нема”, послушайте местния музикант-просяк. Идете на гости у приятелката си и останете една идея по-дълго, ще стигнете до прегръдки и целувки и гледане на романтичен филм. И не, няма да видите онова, което ви минава през главата.

Та, в общи линии, сюжетът и атмосферата са на много високо ниво, особени, мрачни, с много черен хумор, екшън, кръв и щипка любов, достатъчно, за да ви накарат да стигнете до финала.

Графика

Чудесна. Разработчиците от Starbreeze ползват подобрена версия на собствения си енджин, който видяхме в The Chronicles of Riddick. Играта е красива, стилна и мрачна, особено когато ви накара да отидете на оня свят - буквално. Малко на брой бъгове и рязко падане на кадри на моменти все пак разочароват.

Звук

Добър. На първо място трябва да споменем уникалното озвучение на всички персонажи, но най-вече на главния герой - Джаки Естакадо. По-време на паузите и зарежданията той често води монолози сам със себе си, които определено са способни да накъдрят косата ви. Музиката и ефектите не са лоши, но не са и нищо особено.

Геймплей

Спорен. The Darkness е интересен шутър с много разнообразни идеи, които уви не са дотам добре реализирани. Уменията, свързани с тъмнината, като призоваване на четири вида таласъмчета (пускащи завидни лафове), специални оръжия, свръхиздръжливост и прочие се захранват от мрака. Което значи, че трябва да унищожавате всеки източник на светлина. Поначало едно от таласъмчетата има за задача да върши тъкмо това, но изкуственият интелект е повече от посредствен, а ако се опитате сами да застреляте всички лампи, ще откриете колко много всъщност са те. Така специфичните ви способности стават трудно използваеми, а играта поначало не е лесна, нито пък прощаваща. Добавете към това трудното прицелване и малкото патрони и ситуацията става още по-неприятна.

The Darkness не е невъзможна за игра, дори напротив – през по-голямата част от времето е приятна и увличаща, а механиката работи. Но в немалко ситуации ми се искаше да хвърля джойпада от раздразнение.

Живот

Сравнително кратък. Играта се минава за около и под десет часа. Самата тя има мултиплеър, но сървърите са празни, а и има далеч по-приятни алтернативи за игра в мрежа на коя да е от двете конзоли.

Струва ли си?

Зависи. Заглавието вече се намира за петнайсетина долара дори в нашите магазини. Ако харесвате атмосферични шутъри с добра история и харизматични герои, има голяма вероятност да ви допадне, стига да сте склонни да позатворите очи за това и онова. Ако търсите нещо от класата на Bioshock или Gears of War, обаче, по-добре гледайте другаде.

Приятна игра!


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 2494 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.