Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Alien Trespass (2009) (ревю) - Р.У. Годуин, Джеймс Суифт, Стивън П. Фишър, Научна фантастика, Аарън Брукс, Андрю Дънбар, Винсънт Ге
Alien Trespass (2009)

Автор: Ангел Генчев, вторник, 11 август 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Точно като през петдесетте. Трябва да призная, че когато преди време прочетох, че ще излиза фантастична лента в стил средата на отминалия век, по-скоро останах с впечатлението и тайната надежда, че хората, занимаващи се с нея, ще сътворят нещо леко хумористично и по-оригинално с отделни забежки към миналото. Или пък пародийно, което би било доста актуално на фона на всичките римейкове, изливащи се като порой напоследък. Уви, нещата не стоят по този начин с "Alien Trespass", и макар че филмът има определен чар и по същество никак не е лош, едва ли ще затрогне някой друг освен запалените почитатели на фантастиката. При това най-вече подръпвайки носталгичната струна.

Наистина, ако изключим факта, че е цветна, по всяка една точка продукцията е изпълнена изцяло в маниера на отминалите десетилетия - от костюмите и декорите, през праволинейния сюжет, до жаргона, поведението и дори лафовете от време оно. Историята е безкрайно простичка - на Земята, или по-точно някъде в затънтената американска провинция, се разбива летяща чиния с междузвезден блюстител на реда и неговия опасен, голямоок, пипалест и чат-пат невидим затворник, който не само, че яде хора, но и се явява заплаха за цялата планета, вземе ли да се размножи.

Естествено, подобен развой на събитията е немислим, и шерифът-инопланетянин със звучното име Ърп - но не Уаят - се впуска по следите му, заел временно тялото на местния астроном. Където неизбежно ще се намесят храбрата сервитьорка от местното кафене, шепа тийнейджъри и локални ченгета, а след постепенно преодоляване на човешкото недоверие, предизвикано и от странното поведение на извънземния, всичко ще завърши с голям хубав хепиенд и малко поука.

Е, не може да се отрече, че поне във възстановката на модата от петдесетте създателите на "Alien Trespass" са се справили доста сносно. Друг е въпросът, че костюмите от каучук или фолио, както и локвичките лепило могат да изглеждат само забавно на модерния зрител - но както вече споменах, филмът е с очевидно таргетирана аудитория. Дори и що се отнася до кастинга - с изключение на Ерик МакКормък (Уил от "Уил и Грейс"), голямата част от лицата на екрана са малко или повече познати именно от фантастични продукции и най-вече сериали. Наистина, повечето без големи роли, но сред тях се открояват ветераните Робърт Патрик и Том МакБийт, когото феновете на Старгейт SG-1 помнят достатъчно добре, Сейдж Брокълбанк, който поигра доста в "Psych", както и немалко участници в "The 4400".

Но това, разбира се, са най-вече дребни детайли. В резюме - ако случайно ви дойде гъдела да си припомните прощъпулника на екранната фантастика, новият поне като рождение "Alien Trespass" на практика не е лош избор. Едва ли обаче има някаква друга особена причина да се захващате с него, най-много малко да се посмеете и доста да съжалявате за изгубеното време.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 2846 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.