Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series. Star Trek: Deep Space Nine (ревю) - Майкъл Пилър, Рик Бърман, Научна фантастика, Сериали, Александър Сидиг, Андрю Робинсън, Армин Шимерм
SciFi Series. Star Trek: Deep Space Nine

Поредици: SciFi Series

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 07 август 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Два Стар Трека, два кораба Ентърпрайз, двама любими на поколения капитани с техните екипажи. Без нито капка съмнение това поставя определени стандарти, които с времето се превръщат в канони. И изведнъж - щрак, всички стереотипи биват захвърлени, всичко най-свято за почитателите на космическата поредица е разрушено, за да се построи нещо изцяло ново. А именно - Стар Трек на станция, с проблемите на всеки обикалящ космоса малък град, като мошеници, крадци и всякаква друга сволоч. Иначе казано, появява се "Deep Space Nine".

Само по себе си това звучи като някаква форма на майтап или кощунство. И може би действително щеше да е така, ако не бе направено добре. А приключенията на капитан Сиско и компания определено могат да се нарекат интригуващи, доста забавляващи и, колкото и абсурдно да звучи - напълно в духа на създадената от Родънбъри вселена. И на всичкото отгоре внасят доза разнообразие в, нека си го признаем, нищо че става дума за любими серии, доста шаблонизираната концепция.

Както повечето фантастични сапунки и "Deep Space Nine" започва малко или много неориентирано. С тази уговорка, че за разлика от една немалка част от събратята си продължава доста стегнато от един момент нататък. В първите сезони основната тежест изнася Армин Шимерман в ролята на ференги бармана Куарк. Както и шефът на охраната - Одо. Докато командир и в последствие капитан Сиско стои някак като почетен президент, който само всява респект, но всъщност нищо толкоз полезно не върши.

Вдървеността на капитана се запазва и натам, но с течение на историята намира своето обяснение. Самият Ейвъри Брукс проявява и доста положителни качества, и като цяло прави доста добра роля. Което надали е учудващо на фона на наистина приличната му визитка.

Приятелството между доктор Башир и О'Брайън, ненавистта на Кира към Куарк, странното полуприятелско полувраждебно отношение на Одо към последния пък дават онази доза хумор и забавни моменти, от които всяка една уважаваща себе си сапунка от космически тип се нуждае. Изобщо, като цяло отношенията между отделните персонажи са доста добре изградени и балансирани. Освен това има и онази специфична химия между отделните актьори, която да допълни сценария и да го пресъздаде пълноценно на екрана.

Друг е въпросът, че за разлика от повечето Трекове, тук по-сериозната тежест се пада на основната сюжетна линия. Докато в "The Next Generation" и оригиналните серии голяма част от зрителското внимание отива към отделните фигури, като Дейта или Уорф, или Джорди, или пък Скоти, Спок, Кърк и т.н., то в "Deep Space Nine", човек остава с впечатлението, че дори да се махне този или онзи герой, самият сериал няма да пострада в чак такава степен. Естествено всеки внася своята доза колорит, но без да съществува фокуса върху персонажите в степен, в която почитателите на поредицата са свикнали.

А самата фабула, започваща от откриването на червеевата дупка до другия край на галактиката, та чак до края е доволно интригуваща. Макар че сериалът запазва до известна степен духа на предхождащите го Трекове, с някои по-отвлечени епизоди, липсва онази фрагментираност, която се усеща в тях. Докато преди се разказваха множество истории, бяхме свидетели на няколко "арки" в рамките на един сезон, тук нещата са далеч по-последователни. Врагът е един, а промяната на баланса на силите е онова, което движи сериите.

Това може да се разглежда и като плюс и като минус. От една страна, ако следиш внимателно развитието на действието без съмнение е позитив, заради по-голямата детайлност и обхват в рамките на една единствена фабула. От друга, ако изпуснеш ключови моменти удоволствието намалява. Все пак отликите между "Deep Space Nine" и други фантастични сериали, които се фокусират върху една история, като например "Бойна звезда Галактика" или пък "Вавилон 5", в това отношение е огромна, тъй като надали ще се намери и един чак толкова основополагащ момент, който ако бъде пропуснат може да остави в по-късен момент зрителя объркан.

Всички тези новости до известна степен отблъснаха част от традиционната аудитория, но пък привлякоха и доста нови зрители. А в крайна сметка някои дребни елементи се понравиха дори на заклетите почитатели на Стар Трек. Кой не би харесал идеята да видим най-сетне малки кораби, боен кораб на Федерацията и т.н.? Тези дребни наглед компоненти внасят доста самобитност, при това без да променят изоснови концепцията. Всъщност дори големите отлики не го правят и може би затова дори онези, които някога са били критици на "Deep Space Nine" рано или късно "се жертват" да го зазяпат, го гледат в масовия случай с немалка доза удоволствие.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 3798 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.