Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Алън Кол и Крис Бънч: "Вълчи светове" (ревю) - Алън Кол, Крис Бънч, Научна фантастика, Приключенска фантастика, "The Wolf Worlds", Американска лите
Алън Кол и Крис Бънч: "Вълчи светове"

Поредици: "Стен"; Избрана световна фантастика

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 21 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Винаги съм намирал за особено трудно да се пише за поредица, която въпреки че може да се чете дори в разбъркан ред, все пак се опира на обща сюжетна линия. Но тъй като все пак хвърлихме поглед на финала, после и на началото, е редно да видим какво става помежду тях. Основните позитиви, които маркирахме по отношение на останалите три книги от "Стен" на американците Алън Кол и Крис Бънч са налице и във "Вълчи светове". Историята продължава да е прелюбопитна, да се развива с бясно темпо, хуморът е все така на доста високо ниво, героите - плътни, реалистични и близки.

Тъй че какво може да се каже за книга втора, разказваща за приключенията на лейтенант Стен от "Богомолка" 13 - екип за специални операции, или с други думи - банда самоубийци. Можем например да отбележим, че някъде от нея, творбата надминаваща милион думи, заключена в осем тома, започва да показва характеристиките си на литературен наркотик. Фабулата продължава някъде там, където ни изплю предишния път, позитивите са налице, а случките започват да подсказват, че не всичко е това, което изглежда. И въпреки че финалът е все още далеч, читателят вече предвкусва, че го очаква нещо специално.

И така, нашият храбър герой е изправен пред провал. Ситуацията изглежда нерешима и само низ от обрати, предизвикани от рисковани, но за сметка на това правилни решения могат да доведат до щастлив край. Колелото на сюжета се завърта и започва да се върти в бясно темпо, рязко сменяйки посоката от време на време. Напрежението нараства и започва да се усеща, почти все едно книгата пред читателя се загрява и започва да скърца. Всички компоненти на доброто приключение са налице, самото то - също.

Стилът продължава да е самобитен и неповторим, но за разлика от книга първа, вече е малко по-рафиниран, което прави удоволствието значително по-пълно. Което носи още едно допълнително удоволствие - да виждаш как същият се развива в продължение на годините върху една и съща история, давайки по този начин добро поле за анализ, ако човек би искал да си направи такъв. При това, без да унищожава достойнствата на отделните книги като самостоятелни творби. А продължението - продължението колкото и да очакваме да стане по-скучно, по-шаблонно, става все по-добро. Наистина изумително.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 2873 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.