Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Кевин Дж. Андерсън: "Време на огън и мрак" (ревю) - Кевин Дж. Андерсън, Фентъзи, "Of fire and night", "Сага за седемте слънца", Американска литература
Кевин Дж. Андерсън: "Време на огън и мрак"

Поредици: Избрана световна фантастика

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 21 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Може би Кевин Дж. Андерсън действително е гуру на епичната фантастика, вероятно е великолепен писател, дори гениален и аз нищо не разбирам от литература и никога не съм се докосвал до интригуващо, било то интелектуално или по друг начин, четиво. Тъй като считам, че последното не е вярно ще си позволя за първи път, откакто коментирам изкуството на писаното слово, да кажа още в увода, че "Сага на седемте слънца" може да служи само за рециклиране. А репутацията на автора и навярно идва единствено от съавторствата му и по-точно онова с Дъг Бийсън, номинирано за "Небюла". Тъй като в самостоятелните му творби не си личи достатъчно класа за подобно постижение.

И докато в книжките базирани на някой филм или игра все пак се представя на някакво читаемо ниво, то "Сагата", чиято книга пета е "Време на огън и мрак" далеч не се радва на това достойнство. Не знам откъде точно черпи идеите си Кевин Андерсън, но може би трябва или да си намери друг източник, или да се опита да поразвие онуй що е посъбрал оттук оттам. Защото това, което се забелязва в творбите от поредицата може да се опише с няколко, малко на брой, простички думи. А те са - елементарна, не особено интересна, но за сметка на това предвидима фабула, плоски герои, но за сметка на това поднесени далеч не с блестящ стил. Е, ако не друго поне сюжетни линии има бол, макар че смисълът от наличието им в такъв обем е повече от съмнителен.

Може би единственото, което прави "Сагата" любопитна е монументалната вселена. Декорът наистина е впечатляваш, по отношение на компонентите си, макар че някак им липсва спойка. Може би, защото всъщност е един калабалък от чужди хрумвания и препратки към алхимията. Предположение, което звучи доста логично, тъй като би обяснило факта, че малкото оригинални елементи могат само да озадачат читателя или в най-добрия случай да го накарат да се замисли върху четивото и да го захвърли. Все пак е интересно да се види как са преиначени иначе познати неща, особено ако човек си представи как това може да бъде направено по-малко като претоплено и доподправено ястие и повече като вариация на стара рецепта, ако трябва да използваме кулинарна метафора.

Или в резюме - протяжна, плоска история, разказана на простоват език, без капка оригиналност прави поредицата сбирщина от творби, четейки които човек може да се забавлява единствено с предвиждане какво ще се случи след пет-шест глави с поредния герой. Но дори това не е чак толкова забавно, тъй като почти всеки, който не се вписва в определението "илитерат" би могъл да направи подобна прогноза с висока степен на точност. С други думи препоръката ми изглежда горе долу така: ако сте на самотен остров само със "Сагата" под ръка, бихте могли да запълните някой друг час с нея, но иначе чакането на сюжета да придобие смисъл някъде в ентата книга ми се струва недобра идея, освен естествено ако не искате да намалите броя на мозъчните си клетки.
--

За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 3546 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.