Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series. Torchwood: Children of Earth (сезон 3) (ревю) - Еурос Лин, Джеймс Морън, Джон Фей, Ръсел Т. Дейвис, Научна фантастика, Гарет Дейвид-Лойд, Джон Бароу
SciFi Series. Torchwood: Children of Earth (сезон 3)

Поредици: SciFi Series

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 19 юли 2009.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Интересно е как един далеч не толкова перфектен сериал може да получи своя абсолютно идеален и спиращ дъха завършек. Торчууд, поне в първите си два сезона, разказваше една история за необикновени хора, или по-точно за нормални такива, които са се превърнали в последната линия на защита на човечеството от извънземната заплаха. Която обаче никога не е била толкова близо, толкова осезаема и толкова болезнена за всеки един човек на планетата. И по този начин всичко, което се случи на екрана до третия сезон, разказващ за безсмъртния к-н Джак Харкинс и неговото обкръжение се оказа в нова светлина. На динамика, драма, събрани в разтърсващи пет часа.

Пет епизода, един час всеки. Без дори десетина излишни минути. Това е постижение достатъчно рядко за киното, па какво остава за малкия екран. Динамично действие, но базирано не на безкрайно пуцане или безцелно преследване, не че няма по малко и от тях, напрежение буквално струящо от екрана, драма - чисто човешка, макар и опакована в научнофантастична опаковка. Елементи, които няма как да не допаднат на който и да било почитател на добрата кинематография, фантастична или не.

Елементите, които обграждат основния сюжет са толкова много, че някак не върви да се впуска човек в анализи. Варират от екзистенциални, философски въпроси, пред открита ирония насочена към правителството, не само британското, а изобщо, политиката, военщината. Минават през личната отговорност на човека, страховете му, недостатъците. И достигат до самопожертвованието или пък отказа от такова. Но най-вече петте екранни часа намекват, че човечеството не е толкова силно. Че това, което би трябвало да ни обединява често постига точно обратния ефект. Че не сме надраснали най-основните инстинкти, въпреки че претендираме да сме нещо повече от останалата фауна на планетата.

Защото в крайна сметка, поставени пред стената сме готови да се отървем от слабите, за да спасим цялото. Да пожертваме, но не себе си, не собствените си семейства, а другите, тези които не могат да се възпротивят. Човек няма как да не се замисли, дали сценаристите всъщност не са улучили точно в десетката. И макар че се прокарва нишка на надежда, няма как зрителя да не се запита - дали всъщност има такава. Дали един човек, или пък малка група хора могат да променят нещата, когато критичната точка наближава. И отговорът всеки може да намери сам за себе си.

Така че от гледна точка на комплекс от различните елементи на седмото изкуство, бих казал, че Торчууд, особено с третия си сезон, се отличава от почти всички фантастични сериали, появявали се на малкия екран. С брилянтна игра, интригуваща история, завидно добре контролирано темпо, изменящо се от по-бързо към по-бавно, за да се получи онзи специфичен резонанс на възприятията, които буквално те завладяват, влизат ти под кожата и те карат да искаш още. Или с думи прости рядко срещана комбинация от позитиви дори в игралното кино.

Дали поради британския си произход или не, Торчууд просто се отличава, с качество и цялостна постановка. При това не само в третия си сезон, а във всичките си епизоди от всичките си сезони. Така че си заслужава човек да му обърне внимание дори само за да се докосне до нещо по-различно. И ако някога сте били почитатели на доброто забавление и сте изпуснали сериите по BBC, без колебание мога да ви препоръчам да си набавите дивидитата и да се потопите в една наистина необикновена история.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4450 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.