Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Warehouse 13 (ревю) - Брент Моут, Джейн Еспенсън, Комедия, Мистика, Приключенски, Фентъзи, Джоан Кели, Еди МакКлинток, Жен
SciFi Series: Warehouse 13

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, петък, 17 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

От необикновени по-необикновени артефакти, потайна база, окомплектована с неизменния шантав супергений, и - в случая - двойка агенти от Сикрет Сървис със задачата да ги издирват, изземват и съхраняват на топло, далеч от шавливите пръсти на целокупното човечество и неговата подземна порода. Къде ли сме го гледали всичко това?

Вероятно, ако започна да изреждам, няма да ми стигне и половин страница, но пък сравненията не са и от толкова голямо значение. Поне едно стана ясно след двойния премиерен и първия регулярен епизод на единственото (ако не ме лъже паметта) чисто ново фантастично шоу настоящето лято - "Хранилище 13" няма да ни предложи нищо невиждано под слънцето, но пък за сметка на това обещава да бъде забавен. Каквото и да си говорим, този тип приключенски мистерии, стига да са направени с доза хумор и малко мисъл, спокойно могат да продължат да шестват през десетилетията, променяйки се единствено откъм ефекти и добавяйки по някой нов лаф.

А поне на пръв поглед, тотално неизвестният Брент Моут, в комплект с опитната Джейн Еспенсън, добре позната с работата си по "Бъфи", "Бойна звезда Галактика", а в по-скоро време - "Долхаус" и "Каприка" - са си свършили работата на достатъчно добро ниво. Като се замисли човек, от ключово значение са два основни фактора - изборът на чудати приспособления и странни предмети от миналото, които да занимават главните герои, и самите те. По отношение първото, "Хранилище 13" дава доста добри индикации. Предвид, че подобно на паранормалните серии, и този тип поредици боравят със сравнително ограничен набор източници, всяка разумна проява на фантазия заслужава адмирации, а неща като портфейла на Худини, огледалото на Луис Карол, дори по-модерни артефакти, не се срещат във всяка втора сродна. Докато, по всичко личи, ще бъдат водещи тук.

Основните действащи фигури на свой ред изглеждат достатъчно симпатични, което би се очаквало в случая - в лицето на агентите Пийт Латимър (Еди МакКлинток) и Майка Беринг (Джоан Кели) откриваме двойка противоположности. Единият - импулсивен, воден от прекомерно силно развитото си шесто чувство, втората - педантична и последователна. Естествено, не може да се пропусне и антуража им, начело с поредния забавен щурак - д-р Арти Нилсен (Сол Рубинек), чиято роля напълно в реда на нещата е да освежава допълнително обстановката, и очарователната Лийна (Женел Уилямс), притежаваща известни парапсихически способности, но поне все още без особено изявена роля извън разчитането на аури. Нищо чудно и да си остане само с нея.

Леко изненадващ е може би фактът, че поне като за начало ефектите са доста пестеливи - не по-впечатляващи от тези на "Библиотекарят", да речем. От тях определено не се очаква да бъдат най-висш пилотаж, сериалът по никакъв начин не го предвижда, но поне в пилотния епизод са малко незадоволителни. Остава надеждата ако не в първи, то в евентуалния втори сезон да се усетят и да ги ретушират. За сметка на което, попаденията при създаването на атмосферата започнаха доста отрано, начело с култовата клавиатура на Арти, достойна дори за Фолаут, така че човек може да си затвори очите за ръбатите светлинки тук и там.

В резюме, макар че още е рано да се правят някакви генерални изводи - за тях може би ще си поговорим при евентуална рекапитулация на края на сезона, когато вероятно би било ясно и дали шоуто въобще ще остане на екран - "Хранилище 13" се оказва приятна лятна изненада. За съжаление обаче трудно ще излезе от тази рамка, дори с известната тънка драматична обвивка, която започва да се забелязва около двамата агенти - и въпреки че по никакъв начин не съм разочарован, не виждам и някакво особено блестящо бъдеще пред поредицата, а още по-жалкото е, че междувременно отпадат сериозни проекти с доста по-голям потенциал. Но пък, в крайна сметка, винаги остава възможността да се посмеем за здраве.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4065 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (33) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.