Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Reaper (ревю) - Мишел Фазекас, Тара Бътърс, Комедия, Сериали, Фентъзи, Андрю Еърли, Брет Харисън, Валари Рей Милър,
SciFi Series: Reaper

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, неделя, 12 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Винаги ще се намери кой да продаде душата си на дявола. Но едва ли мнозина се оказват в положението на Сам Оливър - душа, загубена не само по чужда вина, но отгоре на всичкото и принудена да се разправя с чедата на Ада още на Земята.

Или иначе казано, представете си трагикомичната ситуация, в която се озовава току що надживелия пъпките младеж, щом осъзнава не само, че отвъдното е съвсем настоящо, но и че вече е собственост на рогатия като част от сделка, сключена още от родителите му. И докато доскорошния проблем на живота му е голямата любов, в лицето на чаровницата Анди, и вродената му смотаност, то от днес нататък се превръща в ловец на избягали от пъкъла души.

Звучи малко като свободен превод на Бъфи - без стремежа обаче да разревава тийнейджърките, с повече мъжки хумор и изцяло комичен. Наистина, на "Reaper" трябва да се признае, че е твърде ниско в класирането по оригиналност - стига човек да е гледал няколко филма повече, спокойно може да го определи на нещо като кръстоска между "Ловци на духове", "Тъмен ангел", да речем - с тази разлика, че пощенската служба е заменена от гигантски общ магазин, но пък персонала не отстъпва - а като стана дума за убийцата на вампири, постоянното отсядане в кръчмето и реформираната демоница са измъкнати почти едно към едно от там. Да не говорим за отделните моменти и епизоди, присмукани от знайни и незнайни екранни творения.

Към Сам, естествено, се присъединяват и двоица недорасли откъм акъл първи другари, както и спомената изгора, и тази сговора антигерои ще трябва да се изправи срещу най-лошото, изплъзнало се от оковите на Ада. Може би тук сценаристите на серията са се справили по-добре - на помощ идва Дявола, и по-точно различните пособия, с които трябва те да бъдат уловени - кое от кое по-идиотско, от типа на тостер, тромба или пожарогасител, например, чието приложение по някой път не е толкова лесно откриваемо.

В този дух отминава и почти цял сезон - забавен, несериозен, но все пак занимателен, между безкрайните щуротии и номера, отчаяните опити на водещата двойка да влезе в някакви взаимоотношения, които общо взето на приливи и отливи минават през двата полюса на две-три серии, и относително ефектните преследвания, допълващи картинката.

Именно тук обаче, създателите са преценили да опитат и да канализират историята, съсредоточавайки се върху борбата на Сам да се откопчи от договора си и нежната революция, която се опитва някак да върви на заден фон в пъклото, и като че ли това им изяжда главата - фактът е, че след втория кратък сезон сериалът е шкартиран от Фокс, не съвсем без основание, и няма изгледи да се завърне. Просто това начинание не им се е отдава особено добре - "Reaper" не се променя с нещо съществено, освен че започва да се върти около един и същ мотив, и хубавото в цялата работа е, че поне е завършен, макар и малко мъгляво.

Актьорската игра за сметка на това е на ниво - идиотите са забележителни идиоти, а Миси Перегрим определено радва окото. Всъщност, повечето лица, изключая може би единствено Брет Харисън (Сам) и Донавън Стинсън (Тед) не са непознати на любителите на фантастични сериали, но все пак черешката на тортата остава Рей Уайз. Имаше нещо определено демонично у него още в "Туин Пийкс", а предвид че не се е и променил особено за тези вече близо двадесет години, е един от по-удачните дяволи на екрана.

В резюме, въпреки безкрайните заемки, сериалът си заслужава, специално за свободното време. Не е нещо, за което човек да съжалява, че няма да види продължение - макар че значително по-слаби продукции остават на екран, поради щото неведоми са пътищата продуцентски - но пък тридесетината му епизода спокойно могат да минат за приятно запълнени мигове, особено ако не ви се гледа нещо сериозно.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3364 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Sherlock Holmes (2009)
Джералд Даръл (1925-1995)
Obituary - Darkest Day (2009)
In Bruges (2008)
Що е то ролева игра
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.