Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Алън Кол и Крис Бънч: "Стен" (ревю) - Алън Кол, Крис Бънч, Научна фантастика, Приключенска фантастика, "Sten", Американска литература
Алън Кол и Крис Бънч: "Стен"

Поредици: "Стен"; Избрана световна фантастика

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 26 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Да се пише за началото на поредица от осем книги, надминаваща отметката от един милион думи винаги е трудно. Още повече, когато като качество далеч надхвърля средното, както по отношение на отделните си съставни части, така и като едно цяло. А именно такъв е случаят с поредицата на американските фантасти Алън Кол и Крис Бънч и фантастичната им приключенска поредица "Стен".

Книга първа се отличава с няколко основни достойнства. Написана е със стил - самобитен и неповторим, крайно характерен за авторите. Идейна е, като действието на нито един етап не звучи познато. И държи читателя в напрежение от самото си начало до самия си край. И подобно на останалите романи за Стен и компания може да се чете както напълно самостоятелно, така и в светлината на голямата картина, изграждана през годините, в продължение на хиляди страници.

Началото. То естествено е детството. Как детето става мъж, в една изключително тежка за индивида среда. Или с други думи авторите ни дават поглед към въпроса как от дъното на най-ниската обществена прослойка, с много акъл, умения и малко късмет човек може да се издигне и да надскочи онова, което като че му е предопределила съдбата. И както подобава на един персонаж, призван да бъде в центъра на всеки конфликт, действието бързо напуска спокойното семейно лоно и се превръща във вихър от сцени с екшън привкус.

Стен среща нови хора, приятели и врагове по пътя си от гетото нагоре в обществената йерархия. И всички тези герои са доволно реалистични - всеки с кусурите си, положителните си страни. Всеки с промените, които започват да личат като отпечатъци върху душите в течение на премеждията. Така че дори от тази гледна точка няма от какво да бъдем недоволни. Е, естествено не говорим за върховете в световната художествена литература, но подобна пластичност на образите във фантастиката е достатъчна рядкост, че да я пропуснем.

И така вървейки към края ни очаква най-хубавото. А именно изпълнението на онова съкровено желание, което винаги ни навестява като приключим с четенето на една добра книга - историята да продължи. И тя действително го прави. При това по начин, недотам характерен за изкуството - по възходяща линия. Но естествено, без началото, удоволствието никога не би било пълно. Така че - приятно четене!


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3743 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.